Les ONGs gironines denuncien que el Govern 'desmantella' el sector

Les entitats no han rebut ni un cèntim dels 119.000 euros previstos per al 2012 i critiquen que fa un any que viuen de l'estalvi

La coordinadora d'ONGs solidàries de les comarques gironines critica que, durant aquesta darrera legislatura, el Govern ha donat un gir copernicà a les polítiques de cooperació. D'entrada, perquè el pressupost destinat a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, des del 2010 i fins ara, s'ha reduït en quatre cinquenes parts (passant de 49 MEUR a 10 MEUR).

La plataforma també lamenta que aquest 2012 la Generalitat hagi anul·lat una convocatòria de subvencions destinades a entitats. Per contra, però, la coordinadora d'ONGs critica que s'hagin mantingut les ajudes per aquells projectes de cooperació lligats a interessos empresarials.

"És a dir, que a la zona de l'Atles, en comptes de construir carreteres per trencar l'aïllament de petites comunitats, ara s'impulsaran aquelles que connectin polígons", ha subratllat el secretari de la coordinadora, Lluís Puigdemont. I hi ha afegit: "O en comptes de foradar un pou d'aigua als Andes, ara s'aixecaran potabilitzadores lligades a complexos hotelers amb capital català".

La coordinadora assegura que fa un any que viuen d'estalvis i que, de moment, no veuen sortida a la situació. Una situació que s'agreuja si es té en compte que, dels 119.000 euros que la Generalitat els havia de transferir aquest 2012, encara no han vist ni un cèntim.

El president de la plataforma, Rafel Villena, assegura que l'aportació del Govern suposa gran part del seu pressupost anual. La resta -uns 40.000 euros- provenen d'ajuntaments i de la Diputació. "Sabem que la situació econòmica és difícil, però també veiem que no hi ha voluntat política per ajudar-nos", lamenta Villena. "De moment, el Govern no deixa el sector amb garanties mínimes de continuïtat", afegeix.

L'alternativa, els crèdits

La coordinadora solidària d'ONGs de les comarques gironines també denuncia que l'única solució que els dóna la Generalitat, ara per ara, és que contractin crèdits. En concret, la fórmula que se'ls posa sobre la taula és la que es coneix com a 'endossament' (i que suposaria traslladar el crèdit a una empresa o fundació).

Villena, però, assegura que aquesta és una solució "dèspota", perquè tan sols d'interessos els obligaria a pagar entre 6.000 i 7.000 euros. "A més, suposa injectar diners públics a la banca i posar en risc el nostre patrimoni", precisa Lluís Puigdemont.

Davant aquesta situació, la plataforma alerta que hi haurà ONGs que es veuran abocades a desaparèixer. "És evident que alguna entitat pot haver d'arribar a optar per aquesta sortida", indica el secretari de la plataforma d'ONGs solidàries. Segons Puigdemont, allò que passarà serà que les ONGs afectades hauran de mantenir una estructura simbòlica -i gairebé presencial- com ara els serveis d'acollida, però que més enllà d'això, no podran portar a terme cap mena d'activitat o projecte per manca de recursos.