Alerta per ratxes de vent de més de 125 km/h, fort onatge i baixada de les temperatures

Els termòmetres cauran més de 10ºC al Pirineu i entre 5º i 10ºC a l'interior

Paral·lelament, es poden acumular fins a 5 centímetres de neu per sobre dels 700 metres a la Val d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. De fet, al vessant nord del Pirineu la neu caurà a totes les cotes i es produirà el fenomen del torb.

Molta precaució a alta muntanya i l'Empordà

L'episodi de ventades començarà aquest dissabte a la tarda i ja es poden superar les ratxes màximes de vent de 125 km/h a l'Empordà i Terres de l'Ebre, i més de 90 km/h a la resta de les zones afectades. El vent bufarà de component nord i serà especialment fort a les cotes més altes del Pirineu i del Prepirineu. Les ratxes s'intensificaran a partir de les vuit del vespre al Pirineu, Prepirineu i Empordà, es mantindran al sud de Catalunya i podran afectar també altres punts del territori menys habituals, com la Catalunya Central i fins i tot el prelitoral. L'episodi de fortes ventades s'allargarà durant tota la nit i per aquest diumenge es mantindrà la possibilitat de ratxes que superin els 125 km/h a Terres de l'Ebre i Empordà i els 90 km/h a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu.

Protecció Civil recomana tenir molta precaució en zones altes de muntanya i en general on bufi fort. Si es va amb cotxe convé vigilar a les sortides de túnels, en fer avançaments i en creuar-se amb vehicles pesants. Es molt important, en aquelles zones on bufi fort, assegurar elements que poden caure a la via com tendals, plantes i altres elements. Si teniu planificat caminades, excursions o activitats a boscos o a la natura, consulteu l'estat de la meteorologia i aneu ben equipats, i recordeu portar el mòbil carregat per si heu de sol·licitar ajuda al TF 112.

Onades de 5 metres a la Costa Brava

El perill per mal estat de la mar afecta a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme amb onades que podran superar els 4 metres i arribar a valors màxims de 5 metres a l'Alt Empordà a partir de les vuit del vespre. Hi haurà mar de fons del nord.

Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir molta precaució en activitats recreatives o professionals al mar, limitar-les on hi hagi grans onades i allunyar-se d'espigons, esculleres, passejos marítims on trenquin les ones i no posar-se en perill per contemplar com trenquen les onades. Cal respectar el tancament d'accessos als punts abans indicats. Un cop de mar pot endur-se persones i béns sense que hi hagi indicis de la perillositat.