La Policia Municipal de Girona patrullarà a cavall per la Devesa durant les Fires

Quatre agents han estat aprenent a muntar des del gener i aquesta serà l'estrena de la policia muntada

Fins ara, la Policia Municipal feia vigilància a la zona de la Devesa a peu. Al tractar-se d'una zona natural sense pavimentar, fer-hi accedir vehicles policials era dificultós. Per això, el cos ha impulsat un nou servei: la policia muntada. Quatre agents del cos han estat aprenent a muntar a cavall des de principis d'any i s'estrenaran aquestes fires patrullant a la zona de les atraccions.

Segons ha explicat el cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, el fet d'anar a cavall dóna als agents una perspectiva més elevada del recinte i això els permet controlar millor tot el que passa. El patrullatge a cavall, doncs, serà un complement a les patrulles que habitualment es mouen a peu per aquesta zona. A més, segons reconeix Palouzié, tenir dos agents a cavall també té un "component festiu". "És una manera de fer notar que estem en fires", ha justificat.

Un dispositiu conjunt amb els Mossos

Les patrulles a cavall es faran durant els caps de setmana i els dies festius (Sant Narcís i Tots Sants) en franges horàries on no hi hagi massa gent a les fires per garantir que els cavalls es poden moure sense dificultats. Una altre servei d'aquesta policia muntada serà el control de l'estacionament dins el recinte de la Devesa, especialment quan hi hagi mercat els dimarts i dissabtes.

La policia muntada es la novetat més significativa del dispositiu de fires que la policia municipal ja té enllestit, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. Segons ha explicat Palouzié, aquest any es reparteixen les funcions com en les passades edicions: els Mossos s'encarregaran més de la vigilància de vespre-nit a la zona de les barraques i la policia municipal serà la responsable de temes de circulació i seguretat ciutadana a la zona de les atraccions.

Palouzié ha explicat que enguany hi haurà entre 15 i 35 agents patrullant per les fires depenent de les hores i l'afluència de gent. Garantir la circulació, evitar actes incívics o la venda d'alcohol a menors i garantir la seguretat a la zona de les fires són algunes dels objectius del cos durant els deu dies de les festes. El cos situarà dues oficines d'atenció al públic a la rotonda del pont del Vidal i també a la rotonda del rellotge on els ciutadans podran fer consultes o posar denúncies, entre d'altres.

El dispositiu es fa en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra que, segons ha explicat Palouzié, es centren especialment en garantir l'ordre a la zona de les barraques al vespre i la nit. El cap de la Policia Municipal ha justificat que durant els darrers anys aquesta col·laboració ha donat molt bons fruits. L'any passat, per exemple, es van reduir un 27% el nombre de delictes i faltes a la zona de les barraques i al recinte firal i un 15% a la resta de la ciutat.

Evitar la venda d'alcohol a menors

Un dels objectius del cos és evitar que els menors puguin consumi alcohol. Per això, ja fa setmanes que estan fent xerrades als instituts de la ciutat explicant els danys que pot produir el consum d'alcohol en menors i també han fet una campanya de sensibilització en establiments i botigues del centre de la ciutat. "Els demanem col·laboració i els alertem que si incompleixen la llei i els enxampem venent alcohol a menors s'atenen a sancions", ha explicat Palouzié.

El cos també vetllarà durant les fires perquè els menors no puguin comprar alcohol ni a les paradetes que hi ha a les fires ni a les barraques. La policia s'ha reunit amb la comissió de la Copa -responsable de les barraques- per exposar que estarà atenta perquè els menors no comprin alcohol a les barraques. Palouzié ha dit que seran comprensius i que no "perseguiran" les barraques si algú "els enganya". "No anem a perseguir aquells que han venut alcohol a un nano de disset anys i mig amb barba, sinó aquells casos on es veu clarament que són nens de 14 i 15 anys", ha explicat el cap del cos.

L'any passat l'ajuntament va fer tancar dues barraques després de comprovar que s'havia venut alcohol a joves de 14 i 15 anys. També es van clausurar dos parades de la zona de la Copa. Segons Palouzié, en aquest últim cas, com que es tracta de negocis privats ja els han vetat i mai més podran tornar a posar una parada a les fires de Girona.