L'Ajuntament de Girona es tenyirà de groc el 27 de març per a visibilitzar l'endometriosi

Aquesta és una malaltia que afecta un 15% de les dones en edat fèrtil

La façana de l'Ajuntament de Girona s'il·luminarà de color groc el proper dissabte 27 de març per a conscienciar a la ciutadania sobre l’endometriosi. Durant l'acte, que organitza l'Associació d’Afectades per l’Endometriosi de Catalunya (Endo&Cat), es pretén donar visibilitat a una malaltia avui en dia gairebé desconeguda.

Altres indrets que també es tenyiran de groc són l'Arc de Sant Benet de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), les fonts de davant l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) o la façana de l'Ajuntament de Besalú (Garrotxa).

L'endometriosi és una malaltia que afecta aproximadament a un 15% de les dones en edat fèrtil, la malaltia consisteix en el creixement de teixit endometrial fora de la cavitat uterina, formant quists, nòduls o implants de teixit endometrial que es poden localitzar a la pelvis, també a la bufeta, provocant problemes miccionals (dolor i infeccions recurrents, entre d'altres), i al sistema renal (dolor al defecar i obstruccions intestinals, per citar dos exemples).

El temps de mitjana del diagnòstic és de 9 anys i l'endometriosi pot provocar dolor, astènia (fatiga crònica) dispareunia (dolor durant o després de les relacions sexuals), síndrome miccional, trastorns intestinals i infertilitat, entre d'altres, disminuint la qualitat de vida de les pacients. Es considera la primera malaltia ginecològica que pateixen les dones, superant el càncer de mama, tot i que encara es desconeixen les causes i la curació d'aquesta malaltia.