Figueres consulta si el pagament de compensacions per jubilació anticipada s'ajusta a llei

Els serveis jurídics consideren que es podria incórrer en un delicte de prevaricació

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha elevat una consulta a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per saber si es poden pagar indemnitzacions per jubilació anticipada als treballadors municipals. El conveni preveu que els empleats públics que s'acullin a aquesta possibilitat rebin una compensació, que pot anar dels 39.274 euros en cas de fer-ho als 60 anys fins als 7.855, si es fa als 64.

L'equip de govern tenia previst dur-ho al ple però els informes dels serveis jurídics van alertar que contravenien la llei i que es podia incórrer en un delicte de prevaricació i ara ha decidit elevar la consulta.

El principal escull, de fet, és la policia perquè el govern espanyol va aprovar a principis del 2019 que aquests agents es podien jubilar anticipadament sense veure reduïda la seva pensió.

L'article 17 de l'acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari de l'Ajuntament de Figueres aprovat l'any 2007 preveu incentius a la jubilació anticipada. En concret, estableix que el consistori pot portar a terme plans per incentivar-ho i que els empleats que s'hi acullin tenen dret a percebre, en una sola paga, una indemnització. Si es prejubilen als 60 anys, l'import es fixa en 39.274 euros; als 61, en 31.419; als 62, 23.565 euros; als 63, 15.710 i als 64, 7.855 euros.

La mesa general de negociació, però, va aprovar a finals del 2019 la modificació d'aquest article per introduir-hi algunes modificacions. En concret que, d'acord amb la normativa vigent, el personal pogués afavorir-se de l'avançament de l'edat de jubilació "sense que li suposi un detriment en la percepció de la pensió de jubilació" i que aquest personal rebria un incentiu "minorat i capitalitzat en el mateix percentatge que la Seguretat Social li detreu en la pensió a la resta d'empleats públics de l'Ajuntament en cas de prejubilació". A més, fixava que el topall econòmic fos el que s'establia a l'acord de condicions del persona funcionari i el conveni col•lectiu del personal laboral.

D'altra banda, es va acordar la "ratificació de l'acord amb els guàrdies urbans, jubilats el 2019, per a fer el pagament de l'incentiu a la prejubilació" en les mateixes condicions.

L'equip de govern tenia volia tirar-ho endavant però l'informe de la secretària municipal alertava que s'incomplia la llei i que, a més, en cas de votar-hi a favor o abstenir-se es podia incórrer en un delicte de prevaricació i "en una possible responsabilitat comptable en el moment de la inclusió de les quanties als pressupostos municipals".

En concret, la funcionària considera que els canvis introduïts contravenen la llei aplicable a tots els empleats públics i diu que "els premis de jubilació es consideren una retribució que no s'ajusta a l'estructura retributiva prevista en la normativa de la funció pública per als funcionaris". En relació a la Guàrdia Urbana, a més, remarca que "no és possible legalment acordar aquests premis de jubilació" perquè, "encara que els premis de jubilació anticipada fossin possibles, no s'està davant d'una jubilació anticipada".

El vicealcalde i regidor de Recursos Humans, Pere Casellas, recorda que en el cas dels agents de la Guàrdia Urbana, l'Estat preveu que es jubilin abans però que ho facin amb el sou íntegre i que els tècnics municipals consideren que, com que a la pràctica és una jubilació, no els correspondria aquesta compensació.

"Els guàrdies volen cobrar-ho i jo ho trobo just perquè porten molts anys de servei però els serveis jurídics consideren que no és adequat i, davant dels dubtes, vam decidir portar-ho a la comissió", explica. En aquest sentit, diu que estan esperant resposta però que, de moment, ja els han requerit més informació per estudiar-ho. Paral•lelament, Casellas recorda que el personal afectat té oberta la via judicial per fer la reclamació per silenci administratiu.