Fernàndez (PSC) acusa CiU de centralista i abandonar les comarques gironines

El candidat assegura que les eleccions no són un plebiscit sobre la independència

El cap de llista dels socialistes gironins, Juli Fernàndez, acompanyat de la número 2 de la candidatura, Marina Geli, han presentat aquest matí els eixos bàsics que tindrà la campanya. Segons ha detallat Fernàndez, la campanya gironina dels socialistes es centrarà en parlar sobre com Catalunya ha d'avançar com a país. El candidat gironí del PSC ha assegurat que el model actual "no té recorregut" i que cal un nou model on Catalunya "es pugui manifestar lliurement i avanci per tenir estructures d'estat".

Fernàndez ha remarcat que el seu grup donarà suport a la convocatòria d'un referèndum que pregunti a la ciutadania, en primer terme, si vol ser independent d'Espanya i que sigui vinculant. Ara bé, el candidat també ha deixat clar que aquestes eleccions no se centraran només en parlar del model nacional sinó que els socialistes volen remarcar la importància d'exposar el posicionament dels partits entorn al model social i econòmic. "No estem davant un plebiscit del Govern sobre la independència", ha remarcat.

En aquest sentit, Fernàndez ha estat crític amb la gestió que CiU ha fet durant els darrers dos anys que ha governat. Segons el candidat socialista, CiU ha fet "retallades uniformes" que han "posat en perill" l'educació i la sanitat. "Aquest Govern només està centrant els esforços per sortir de la crisi en els més dèbils", ha manifestat Fernàndez.

En clau gironina, el candidat ha criticat que CiU no hagi impulsat "cap mesura d'incentiu econòmic" i ha criticat l'aplicació de la taxa turística en unes comarques on aquest sector és "de vital importància". El cap de llista ha assegurat que CiU ha "abandonat" durant dos anys les comarques gironines tant a nivell de planificació econòmica i d'inversions. "Ens queixem sempre del centralisme de Madrid però CiU no té sempre en compte els territoris", ha criticat Fernàndez.

No a la privatització de ATLL

En aquest sentit, Fernàndez també s'ha mostrat crític vers la decisió del Govern de privatitzar Aigües Ter-Llobregat. Segons ha manifestat, el PSC no està a favor de com s'ha dut a terme el procés perquè considera que aquesta privatització es fa per "tapar forats històrics" que té l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

No obstant aquesta afirmació, Fernàndez no ha desvetllat si pensen demanar que el procés s'aturi si són decisions en la configuració del Parlament que ha de sortir de les eleccions del 25 de novembre.

Regeneració democràtica

El líder dels socialistes gironins també ha remarcat que un dels eixos principals de la campanya serà la defensa de la regeneració democràtica. Per això, Fernàndez ha explicat que parlaran de mesures concretes per canviar tant el funcionament intern del partit així com de la llei electoral per tal d'afavorir la transparència.

Concretament, ha defensat que el partit porta al programa que es faci una nova llei electoral per tal que hi hagi llistes obertes i desbloquejades per tal els ciutadans puguin votar directament aquelles persones de la llista que més els agradin.

Valoració de les eleccions gallegues i basques

Fernàndez també ha valorat els resultats de les eleccions gallegues i basques, on els socialistes han perdut set diputats a Galícia i nou a Euskadi. En els dos casos, Fernàndez creu que hi ha hagut una fuga de vots cap a partits d'esquerres i nacionalistes i, per això, ha assenyalat que el PSOE té un "problema de lideratge i de projecte". "El PSOE ha de fer un canvi i ha de donar respostes a l'Espanya plurinacional", ha valorat Fernàndez, que creu que en el cas dels socialistes catalans l'element nacionalista està ben definit.