El Sismògraf d'Olot allarga la programació durant tot un mes arreu de la Garrotxa

Els organitzadors aposten pel "teixit creatiu" local

La dansa s'escamparà per tota la comarca de la Garrotxa durant el mes d'abril amb la tretzena edició del festival Sismògraf d'Olot. Es tracta de l'edició més longeva en el temps, ja que habitualment els organitzadors concentraven tota la programació en un cap de setmana. Però també serà la més repartida, ja que per primera vegada els espectacles es faran en una desena de subseus.

La directora artística del festival, Tena Busquts, ha detallat que la pandèmia ha "impulsat" aquesta obertura del festival a tota la Garrotxa, una línia que ja treballaven en edicions anteriors. "Aquest any hi hem incorporat altres nodes creatius", ha detallat Busquets. Es tracta de "deu propostes descentralitzades" que vestiran una programació del Sismògraf a l'aire lliure.

De fet, els organitzadors han treballat perquè els escenaris siguin espais oberts i així es garanteixi la ventilació entre els assistents i es minimitzi el risc de contagi. Busquets ha alertat que "no hi ha alternativa" en cas que algun dels espectacles no es pugui fer per culpa de la pluja. El motiu és que el festival i els artistes "treballen molt amb l'espai" on faran l'espectacle amb l'objectiu d'integrar-lo.

El Sismògraf d'enguany comptarà amb una trentena de propostes, entre les quals destaca 'Orbis' i 'Sphera'. Es tracta de dos espectacles de la companyia Humanshood que es basen en el calendari lunar. Per això la primera de les propostes es farà el 10 d'abril, quan hi ha lluna nova i el segon, el 24 coincidint amb la lluna plena.

Per altra banda, el festival es trasllada a la pista d'atletisme (Premi FAD d'Arquitectura) per veure 'Cinc maneres de matar el temps', de Thomas Noone. Aquest serà un espectacle itinerant al llarg de la pista d'atletisme on cinc duets aniran alternant els seus números.

Càbala de Joan Català

La tretzena edició del festival també ha dedicat part de la programació a l'artista barceloní Joan Català. Per això en el Sismògraf es podrà veure una versió evolucionada de '5.100 m/s', l'espectacle de gran format que es va estrenar al Mercat de les Flors i que utilitza el ferro com a matèria prima per recordar als artesans ferreters.

També hi haurà 'Pelat', una proposta que reuneix dansa, teatre i circ en una revisió de les tècniques artesanals. Per altra banda, Olot formarà part de 'Solo escènic' una acció performativa que forma part d'un procés creatiu conjunt amb altres artistes. En el sismògraf hi participarà Quim Bigas

Només tres companyies internacionals

Busquets, ha assegurat que no volen "renunciar de cap de les maneres" a la presencialitat dels espectacles. Per això, la majoria de propostes són de companyies locals. A més, Busquets també considera que aquest any s'havia d'apostar pel "teixit creatiu que hi ha a prop de nosaltres" i han comptat amb molts espectacles locals.

Tot i així, el Sismògraf d'enguany tindrà tres companyies internacionals: Pantone (França), Humanhood (Catalunya i Regne Unit) i Recoil Performance Group (Dinamarca). Aquests últims, malgrat formar part de la programació, no es desplaçaran fins a la Garrotxa.