UGT tenyeix el pont de les Peixateries Velles de Girona de lila en motiu del 8-M

Denuncia que hi ha més atur entre les dones en un 94% dels municipis gironins

El sindicat UGT ha encès bombes de fum per tenyir el pont de les Peixateries Velles de Girona de color lila per reivindicar la figura de la dona, que la pandèmia ha "agreujat". El sindicat ha fet una 'performance' enmig del pont per representar les desigualtats que pateixen les dones en el món laboral i familiar, aprofitant que el dilluns és 8-M.

De fet, el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha detallat que en un 94% dels municipis gironins hi ha més dones aturades que homes. A més, les sindicalistes han reivindicat que aquest últim any ha estat especialment dur per la dona, ja que encara s'ha precaritzat més la seva situació. En aquest sentit apunten que també hi ha més dones afectades per ERTO.

Les massives manifestacions que es feien els últims anys per reivindicar el paper de la dona el 8 de març aquest any no es podran repetir a causa de la pandèmia. Tot i així, el sindicat UGT a les comarques gironines ha anunciat que aquest 2021 és "més important que mai" denunciar la desigualtat que pateixen les dones en l'àmbit laboral i familiar.

Així ho ha detallat la secretària d'Igualtat d'UGT a Catalunya, Eva Gajardo, qui ha recordat que les dones "han estat al capdavant durant tota la pandèmia". De fet el col·lectiu femení és qui majoritàriament ocupa els llocs de treball en feines essencials com les cures i també la neteja.

El secretari general del sindicat, Camil Ros, ha afirmat que la situació laboral s'ha "agreujat durant la pandèmia". Ros ha lamentat que el confinament i la crisi sanitària ha provocat que "la discriminació es tanqui darrera de les portes amb dobles jornades laborals o amb maltractaments".

Per altra banda, Gajardo també ha constatat que les dones són les més perjudicades per la crisi generada per la covid-19, ja que un 51% de les persones aturades a Catalunya són dones i també ho són el 51% de les persones afectades per un ERTO.

A nivell de les comarques gironines, les dones tenen un percentatge d'atur respecte els homes en el 94% dels municipis gironins. Segons el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, aquest fet constata que "el 8-M s'ha de reivindicar cada dia de l'any" per acabar amb la bretxa salarial.

Més lleis d'igualtat

Per aconseguir posar fi a les desigualtats laborals, el sindicat UGT aposta per crear lleis d'igualtat en l'empresa privada per garantir la paritat. Camil Ros ha recordat que en altres àmbits, com en les llistes electorals, totes les formacions compleixen la llei d'Igualtat. "Fins i tot els 'machitos' de Vox la compleixen", ha afegit el secretari general del sindicat.

A favor de les mobilitzacions

Per altra banda, Camil Ros ha lamentat que algunes comunitats autònomes com les de Madrid hagin restringit les mobilitzacions pel 8-M a causa de la situació sanitària. "Creiem que si els problemes no es visualitzen, no es veuen", ha afegit el secretari general d'UGT. Ros creu que "després d'un any de pandèmia" s'ha de poder "combinar" el dret a la manifestació amb les restriccions sanitàries. Per això el secretari general considera que si es respecten les distàncies de seguretat i la gent porta mascareta s'han d'autoritzar les mobilitzacions.