La patronal gironina no té por d'anar cap a la independència

L'informe econòmic de FOEG diu que les exportacions de Catalunya creixen un 6%

La decisió es va prendre de forma unànime durant la junta rectora celebrada a principis d'aquest mes on es va debatre "llargament" la qüestió. A pesar de les "incerteses" que reconeixen que acompanya el procés, posen per damunt de tot la "fermesa" de l'empresariat gironí i de la societat civil que els fa "no tenir por de tirar-ho endavant". Cal recordar que la Cambra de Comerç de Girona ja va expressar fa unes setmanes el seu suport al dret a decidir del poble català.

Respecte a la indefinició de Foment de Treball, FOEG recorda que, si bé hi estan confederats, són una entitat jurídica pròpia i no són cap delegació. Hugas ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l'últim informe econòmic que fa periòdicament la patronal analitzant dades oficials de diferents organismes.

Continua la dinàmica negativa

Les dades recollides en el segon trimestre de l'any no aporten indicis de que hi pugui haver un canvi de tendència arran de la crisi i la demarcació de Girona segueix la tònica de la resta de Catalunya. Així per exemple continua caient el nombre d'afiliats a la Seguretat Social en un 3,2% -l'anterior trimestre analitzat va recular un 2,7%- i l'atur se situa al 25,8%, 3,9 punts percentuals per sobre de la mitjana catalana. Destaca també que augmenta en onze el nombre d'empreses concursades i que el crèdit a empreses i particulars continua contraient-se.

Un altre dels aspectes que preocupen i que caldrà esperar a veure si es manté aquest últim trimestre és que les exportacions gironines es frenen -cauen un 0,6%- mentre que les catalanes experimenten un creixement del 6%. Això és deu, segons explica un dels autors de l'estudi, Modest Fluvià, al fet que les empreses de la demarcació depenen molt de les vendes al mercat europeu, que ara també està en recessió. Aconsellen la recerca de nous mercats, com ara el llatinoamericà o l'asiàtic, per potenciar aquests moviments tal com ja s'està fent a altres punts de Catalunya.

En clau catalana, tots els sectors econòmics cauen per tercer trimestre consecutiu. Els serveis decreixen un 0,2%, després de nou mesos de creixement consecutiu; l'agricultura, registra un -1,1%, la indústria un -1,2% i la construcció un -6,3%.

Creix per primer cop la construcció de nous habitatges

La construcció continua essent un dels més afectats i el PIB d'aquest sector cau per setzè trimestre consecutiu. Baixen el nombre d'hipoteques, les llicències d'obres i els preus, però en canvi s'observa una dada que trenca aquesta tendència com és el creixement dels habitatges nous, concretament un 5% respecte al mateix període del 2011. Els autors de l'estudi, però, es mostren molt cautelosos i asseguren que cal confirmar aquesta tendència amb noves dades futures. Creuen que aquesta xifra es pot explicar per un "efecte d'esgotament" i que quan es parteix d'un nivell molt baix qualsevol augment és notori. A Catalunya, per contra, la nova construcció ha caigut un 27,6%.

L'ocupació d'aquest sector continua disminuint amb molta força, un 30,6% aquest segon trimestre, mentre que a Catalunya és del 20% i a Espanya del 16,6%. En termes absoluts, la construcció ocupava 25.800 persones a la demarcació aquest 2012. Si es compara amb el període de màxima contractació, corresponent al quatre trimestre del 2006, es xifren en 36.500 els llocs de treball destruïts.

Falta de difusió del pla PIVE per renovar cotxes

La patronal gironina ha valorat positivament els ajuts del pla PIVE del govern espanyol per facilitar la renovació del parc automobilístic però consideren que no se li està donant prou difusió. Segons ha explicat el president de CORVE, Ernest Plana, sí que han notat més visites als concessionaris però han constatat que els ciutadans no estan prou informats. Per altra banda, ha assegurat que el sector estava patint unes pèrdues del 30% que al seu entendre eren "insuportables" i que calia que se'ls ajudés urgentment.