ERC situa Gemma Calvet de 4 i Eva Piquer de 7 a les llistes

Junqueras destaca la important renovació del partit

Calvet i Piquer són les principals 'independents' que s'incorporen a les llistes electorals d'Esquerra, a través de la Plataforma 'Catalunya Sí'. Els republicans repeteixen, doncs, la fórmula de coalició electoral amb què es van presentar a les passades eleccions al Congrés dels Diputats, tot i que aquest cop sense Reagrupament.

El president de 'Catalunya Sí' i diputat d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha destacat l'obertura d'Esquerra a la societat civil. A més de Calvet i Piquer, les candidatures dels republicans també comptarà, entre d'altres, amb el filòsof Josep Maria Terricabras, que tancarà la llista per Girona, amb l'escriptor Jordi Llavina i amb el crític cinematogràfic Àlex Gorina, tots dos presents a la candidatura per Barcelona en llocs simbòlics.

Gemma Calvet ha agraït a ERC i a Catalunya Sí que hagin comptat amb ella per formar part del projecte i ha afirmat que, quan va rebre l'oferiment, no s'ho va pensar gaire a l'hora d'acceptar. "Vaig dir que sí per tres raons: pel moment del país; pel projecte renovat d'ERC amb Catalunya Sí; i pel projecte de radicalitat democràtica i de nova política que s'ha d'aportar per aquesta transició nacional que estem vivint a Catalunya". Precisament el context polític, amb unes eleccions 'plebiscitàries' a tocar, ha estat decisiu perquè Calvet hagi acceptat el repte d'iniciar una carrera política.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que aquestes persones encarnen els valors que ERC vol representar: "un sobiranisme explícit, desacomplexat, un independentisme clar, i un espai de centre esquerra". El líder republicà ha afegit que durant les darreres setmanes ha estat buscant el suport de molta gent de la societat civil i, fins i tot, d'altres formacions polítiques. En tot cas, l'objectiu d'ERC, explica el seu candidat, va més enllà d'elaborar una llista electoral o obtenir uns bons resultats el 25-N: "la nostra intenció és, sobretot, posar els fonaments de la construcció d'un espai de centre-esquerra independentista, que aporti els valors de la justícia social, de l'igualtat d'oportunitats, de la defensa dels serveis públics, de la transparència i de la lluita contra la corrupció".

Junqueras, cap de llista per Barcelona

Com ja era conegut, Oriol Junqueras serà el cap de llista per Barcelona i el candidat republicà a la presidència de la Generalitat. L'acompanyaran Marta Rovira (2), Anna Simó (3), Gemma Calvet (4), Oriol Amorós (5), Marc Sanglas (6), Eva Piquer (7), Pere Aragonés (8), Jordi Solé (9) i Alba Vergés (10). La llista la tancarà en el número 85 l'últim candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Joan Puigcercós.

Junqueras ha explicat que la presència a les llistes de càrrecs importants en l'executiva del partit és un fet de normalitat. "Em sembla perfectament compatible assumir el càrrec de responsabilitat orgànica i el càrrec institucional", ha afirmat. La secretària general, Marta Rovira, desenvoluparà, doncs, els càrrecs de diputada i de secretària general. Junqueras, a més, no renunciarà a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts i, per tant, l'haurà de compatibilitzar amb fer de president del grup parlamentari d'ERC i amb presidir el partit.

Un cop aprovades per la comissió electoral, tant la llista per Barcelona com la de la resta de circumscripcions han de ser ratificades per l'executiva del partit i, finalment, pel Consell Nacional d'ERC, que es reunirà el proper dissabte.

Josep Andreu, cap de llista per Tarragona

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, serà el número 1 d'ERC a la circumscripció de Tarragona, substituint a Sergi de los Ríos -diputat les darreres tres legislatures, que tancarà la llista.

Andreu és president de la Federació d'ERC del Camp de Tarragona des del passat mes de febrer i militant d'Unió de Pagesos. A Montblanc ha estat regidor de l'ajuntament des de l'any 1991 i alcalde del municipi del 1999 al 2001 i del 2007 fins a l'actualitat. També va ser senador per la província de Tarragona per l'Entesa Catalana de Progrés des de l'any 2000 al 2004, i diputat al Congrés des de l'any 2004 al 2008.

El número 2 de la circumscripció serà el secretari general adjunt d'ERC i cap de campanya del partit, Lluís Salvadó. D'aquesta manera, els dos primers llocs de la llista per Tarragona els ocuparan dues persones diferents a les que es van presentar el 2010.

Roger Torrent, cap de llista per Girona

L'alcalde de Sarrià de Ter i diputat provincial de Girona, Roger Torrent, serà el cap de llista per aquesta la circumscripció gironina. Torrent va ser escollit per la Federació Regional d'Esquerra de Girona i la comissió electoral ha proposat la seva designació. El seguirà a la llista l'exalcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià.

Com a la resta de llistes, a Girona també es modifiquen tant el número 1 com el 2. El 2010 el número 1 va ser Pere Vigo i la 2 per Carme Capdevila.

Josep Cosconera, cap de llista per Lleida

Per últim, el cap de llista per Lleida serà l'exalcalde de Guissona, Josep Cosconera, que va governar la localitat durant 12 anys amb majoria absoluta. Cosconera rellevarà a Carmel Mòdol com a cap de llista i el partit encara no ha fet públic qui serà el número 2 per aquesta circumscripció.