Més de 150 estudiants de la UdG es manifesten

L'activitat al campus del Barri Vell s'ha paralitzat perquè els estudiants han barrat l'accés als edificis

"12-O, res a celebrar". Això és el que es podia llegir a una de les pancartes situades a les portes de la facultat d'Educació i Psicologia on aquest matí no s'ha pogut fer classe. A primera hora, els estudiants han col·locat tanques a l'entrada de les tres facultats i de l'edifici del rectorat -tots al campus del Barri Vell- i han impedit a professors i alumnes fer classe amb normalitat. A la resta de facultats, però, la vaga no ha tingut pràcticament incidència.

Pocs dies després que hagi començat el curs ja té lloc la primera vaga i els arguments per justificar-la són els mateixos que l'any passat. Els estudiants critiquen l'apujada de taxes que ha promogut el ministeri d'Educació i han carregat contra les reformes educatives del seu titular, José Ignacio Wert, a qui acusen de voler "privatitzar" la Universitat. El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Girona, Jordi Alemany, ha assegurat que el rectorat de la UdG "és còmplice" d'aquestes polítiques.

En aquesta ocasió, a més, la vaga té un caràcter reivindicatiu pel què fa al Dia de la Hispanitat. El SEPC va proposar el rectorat que, per no haver de celebrar aquesta diada, s'optés per fer vaga aquest dijous i, en canvi, obrir amb normalitat durant el 12 d'octubre. El rectorat manté que el calendari laboral marca que el 12 d'octubre és festiu i, per tant, els estudiants no podran accedir demà a les facultats.

El rectorat ha emès un comunicat on defensava el caràcter "obert i democràtic" de la universitat però criticava les accions dels estudiants per impedir que aquells treballadors o alumnes que avui volien fer classe amb normalitat no ho hagin pogut fer. Alemany ha respost a aquestes paraules i ha dit que el rectorat "s'ho podria haver estalviat" si hagués accedit a tancar avui i obrir el Dia de la Hispanitat. "Han quedat ben retratats", ha assegurat Alemany.

La manifestació dels estudiants s'ha desenvolupat sense incidents pels carrers del Barri Vell de Girona i s'ha acabat davant la seu del Govern, on els estudiants han llegit un comunicat en contra de les retallades a la universitat i, especialment, s'han mostrat crítics contra l'apujada de taxes que, afirmen, dificulta l'accés universal als estudis.