Sami Naïr, Manu Chao o la maternitat d'Elna, premis LiberPress 2012

Els guardons mantenen l'essència en la 14a edició de premiar la cultura de la solidaritat

Els LiberPress van néixer l'any 1999 a Girona amb la idea de donar a conèixer i promocionar persones o iniciatives que vetllin per la cultura de la solidaritat. Gent compromesa que sovint no és prou reconeguda però que fan un paper cabdal per contribuir a que el món sigui una mica millor. En un inici, només hi havia el guardó LiberPress de periodisme que buscava promoure una major independència, veracitat i honestedat entre els professionals i un major sentit crític entre el públic que rep la informació.

Des del primer LiberPress que va rebre Ignacio Ramonet de Le Monde Diplomatique fins a aquesta 14a edició hi ha hagut grans noms del periodisme que han rebut el guardó. També s'han anat creant més premis com ara el LiberPress Catalunya, el LiberPress Associació, el LiberPress Cinema, el de Cançó, el Camins, el de Literatura i, finalment, el Memorial per a persones que "malauradament ja no poden recollir el premi en persona", ha explicat el president de l'associació LiberPress Carles McCragh.

Els LiberPress 2012 continuen amb la filosofia de l'origen. "Hi ha més bona gent que mala persones al món", ha explicat McCragh que assegura que el més complicat no és trobar candidats als premis, sinó que puguin ser a Girona el dia de l'entrega dels guardons. "Tots han vingut sempre, i això que no és un premi amb dotació econòmica", ha explicat McCragh que detalla que l'única excepció va ser la de José Antonio Labordeta que va rebre el LiberPress Camins l'any 2009 i que, per motius de salut, no va poder ser a Girona. "Li vam anar a portar a casa seva pocs dies abans que morís", ha explicat McCragh.

El guanyador del LiberPress de periodisme 2012 és Sami Naïr, politòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic francès nascut a Algèria l'any 1946. És especialista en moviments migratoris i creador del concepte de codesenvolupament. El motiu pel qual han decidit donar-li el premi és per la seva lluita pel reconeixement dels drets dels immigrants.

El LiberPress Catalunya és per a l'historiador Josep Fontana i el Museu Memorial de l'Exili (MUME). Fontana rep el premi per la seva obra històrica i assagística i per la constant rebel·lia i denúncia contra les imposicions econòmiques i socials del sistema establert. L'associació LiberPress considera que Fontana ha permès entendre la història dels homes i dones d'aquest país des d'un punt de vista econòmic, sociològic i humà passat per la intel·ligència crítica i una lucidesa aguda.

La distinció al MUME és per reconèixer la investigació i denúncia d'un dels episodis més dolorosos de la humanitat: el camí a l'exili, els desplaçats, els camps de refugiats i el sofriment d'haver d'abandonar al país. Sobretot, el museu fa referència a la retirada i exili dels republicans espanyols. De fet, enguany els LiberPress posen èmfasi en aquest episodi de la història recent del país.

Elías Querejeta rebrà el LiberPress Cinema com a reconeixement a la seva trajectòria cinematogràfica, especialment en l'àmbit de la producció perquè durant anys va desenvolupar un paper essencial per portar la democràcia, la llibertat, la crítica contra el poder i la denúncia al cinema durant el franquisme i la transició.

El LiberPress cançó és per a Manu Chao. "Per la seva coherència i permanent rebel·lia, per la seva solidaritat i defensa dels marginats, dels emigrants, de les minories, desl pobres i dels desvalguts, pels principis ètics que ha projectat a la seva música i cançons", destaca el jurat dels LiberPress.

El LiberPress Camins serà per a Pedro Miguel Etxenike a qui reconeixen la seva projecció científica internacional i la seva tasca constant per apropar la ciència al conjunt de la ciutadania. A més, també destaquen la lluita per defensar la llengua basca i la seva manera d'unir ciències i lletres "sota el paraigua de la humanitat".

Un empordanès, Manuel Costa-Pau, recollirà el LiberPress de literatura. "És molt conegut, però poc reconegut i això és el que volem canviar", ha explicat McCragh. Rebrà el guardó per la seva obra literària, la immensa tasca editorial, el seu compromís amb la llengua i la llibertat i pel seu mestratge literari i vital.

En aquest èmfasi en la fi de la Guerra Civil, l'exili, la dictadura i la transició, el premi LiberPress Associació és per a l'associació de Descendents i Amics de la Maternitat d'Elna (DAME). El motiu: per haver contribuït a mantenir viu el record de la feina exemplar que va fer aquesta maternitat acollint mares i ajudant a néixer infants gairebé condemnats.

L'altra cara de la moneda és el LiberPress memorial, que ha estat per als setanta infants de menys de deu anys que van morir en els camps de concentració de refugiats com a Argelès, Sant Cebrià i Barcarès, on malvivien després d'emprendre el camí cap a l'exili.

McCragh ha agraït el recolzament de la Diputació per ajudar a projectar els LiberPress al món i convertir-los en guardons de prestigi.