L'Exercit de l'Aire espanyol, de maniobres pel nord de Catalunya

Defensa es disculpa pels vols a baixa altura i diu que obrirà una investigació

Els dos avions van fer passades a una alçada mínima de 300 metres sobre el nivell del sòl i van mantenir una distància mínima de dos quilòmetres dels cascs urbans. Segons l'Exèrcit de l'Aire responen a un pla d'instrucció que es va redactar "fa anys" i no tenen "res a veure" amb la situació política actual.

Els vols militars han provocat una forta reacció a les xarxes socials després que els veïns de municipis de les comarques del Pallars Sobirà, el Ripollès, el Berguedà i la Cerdanya veiessin com els avions sobrevolaven el territori a poca alçada.

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha afirmat que troba "indignant que els caces bombarders de l'exèrcit" hagin sobrevolat el municipi a baixa altura. El president de Ripollès per la Independència, Jofre Domènech, també ha volgut denunciar que un avió militar ha sobrevolat Ripoll "a molt poca altura".

Segons l'Exèrcit de l'Aire són simples "vols d'instrucció" que van a una alçada mínima de 300 metres del nivell del sòl i que "se solen fer" en zones "amb poca densitat de població" per reduir tant com sigui possible les molèsties que poden ocasionar.

En aquest cas, apunten, la distància mínima que es va mantenir amb els nuclis urbans va ser de dos quilòmetres. Segons afirmen, són maniobres que formen part del procés d'entrenament dels pilots nous que arriben a la base. En cas de conflicte real, afegeixen, aquests avions "volarien a una cota molt més baixa".

L'Exèrcit de l'Aire els desvincula totalment de qualsevol tema relacionat amb l'actualitat. Segons apuntem, les maniobres no tenen "res a veure" amb cap esdeveniment polític, sinó que responen a un pla d'instrucció redactat "fa anys" per a l'entrenament dels pilots.

No són, asseguren, vols que busquin cap mena d'efecte. "Sempre hi ha gent disposada a veure polèmica on no n'hi ha", afirmen. Segons aquestes fonts, el fet que hagin causat més molèsties sobre la població es pot deure a "causes meteorològiques" que han fet que el soroll dels aparells se sentís amb més intensitat.