Espai Gironès i Gran Jonquera quantifiquen pèrdues d'un 60% per les restriccions

Els centres comercials reclamen a la Generalitat poder obrir de nou

Els centres comercials Espai Gironès de Salt (Gironès) i Gran Jonquera (Alt Empordà) exigeixen a la Generalitat poder obrir de nou. Subratllen que pateixen un tancament "salvatge", que ja fa 155 dies que s'arrossega d'ençà de l'inici de la pandèmia, i que el Govern ha estat "incapaç" d'aportar "cap prova" per justificar-lo.

Els gerents dels dos centres, Pau Jordà i Nacho Bonet, recorden que al seu darrere hi ha més de 200 comerciants i fins a 5.400 llocs de treball (sumant directes i indirectes), i que el tancament ja suposa pèrdues acumulades de fins al 60% de facturació. A més, es mostren especialment crítics amb el Procicat, ja que durant el poc temps que han pogut obrir, "ningú s'ha molestat a comprovar que es complien els protocols".

Per exemplificar-ho, Nacho Bonet ha tret xifres. El gerent del Gran Jonquera ha recordat que, d'ençà de l'inici de la pandèmia, els centres comercials ja porten 155 dies tancats. Suposa dos mesos més que les grans superfícies, i fins a tres mesos més que el petit comerç a peu de carrer. "Això vol dir que més del 50% dels dies que podríem haver obert, hem hagut d'estar tancats", ha criticat Bonet.

Per la seva banda, Pau Jordà ha assegurat que la Generalitat els està "discriminant" i ha subratllat que, fins ara, el Govern ha estat "incapaç" d'aportar cap prova que justifiqui el tancament dels centres comercials. "Quan demanem informació sobre contagis, no ens la donen; som espais segurs", ha reiterat el gerent de l'Espai Gironès.

I aquí, Jordà no s'ha estat de criticar obertament el Procicat. Perquè després d'haver fet els deures, "durant els pocs dies" que els centres comercials van poder obrir, "ningú va molestar-se a comprovar que complíem les mesures de seguretat". "Que les complim, i totes", ha insistit el gerent de l'Espai Gironès (en referència, entre d'altres, al control d'aforaments, la ventilació, les neteges constants, els gels hidroalcohòlics...).

Canvis de criteri

Els dos gerents també s'han mostrat molt crítics amb els canvis de criteri de darrera hora que ha aplicat el Govern amb els centres comercials. El darrer, la setmana passada mateix. "Després de setmanes donant-nos missatges positius, de cop i volta i sense cap explicació, el dijous a la tarda canvien de criteri i decideixen mantenir-nos tancats", ha lamentat Jordà.

"Aquest desgavell costa d'entendre; no és la primera vegada que ens hi trobem, i per a nosaltres és molt dur", ha dit el gerent de l'Espai Gironès. "Els centres comercials no som focus de contagi; i ara, ja ha arribat el moment d'exigir que ens deixin obrir, i que ho diem alt i clar", ha afegit Bonet.

22 de 189

A hores d'ara, a l'Espai Gironès només hi ha divuit de les 122 botigues que té el centre obertes. I al Gran Jonquera Outlet & Shopping, quatre de les 67. Es tracta de comerços essencials (supermercats, òptiques, farmàcies, alimentació, etc.). Tota la resta, tenen les persianes abaixades des del 7 de gener (quan van tornar a intensificar-se restriccions).

Els gerents recorden que la immensa majoria de les botigues que hi ha als centres tenen un particular al darrere. "Són pimes o petits franquiciats", diu Pau Jordà. "Amb aquestes restriccions, el Govern demostra un desconeixement immens de la realitat del sector", hi afegeix.

En total, entre l'Espai Gironès i el Gran Jonquera sumen més de 200 comerciants, 1.400 llocs de treball directes i 5.000 d'indirectes. "En total, més de 7.000 famílies", ha dit Jordà. I si això es trasllada a tots els centres comercials que hi ha a Catalunya, ha concretat el gerent de l'Espai, "són més de 3.400 pimes i més de 70.000 llocs de treball".

"En sortirem junts"

Per últim, els dos gerents també han volgut subratllar que centres comercials i arrendataris van entrar "junts" en aquesta crisi, i que de la mateixa manera en sortiran "plegats". Per això, han volgut deixar clar que tant l'Espai Gironès com el Gran Jonquera han arribat a acords amb els llogaters, i que a hores d'ara no tenen constància que cap dels franquiciats o petits propietaris hagi decidir abandonar el negoci (deixant de banda les grans cadenes, que en aquest cas, no reobrir ja respon a estratègies empresarials).

"Cuidem els nostres arrendataris i, junts, prendrem les mesures que calgui per sortir-nos-en", ha dit Jordà. "En cap moment de la història dels centres comercials hi hem tingut una relació tan fluïda com ara", ha conclòs.