Aragonès i Vergés mantenen que el nou hospital Trueta serà una realitat el 2028

El CAP Jordi Nadal de Salt, en "ple funcionament" a partir de dilluns

"A l'estiu vam anunciar que el 2028 era la data prevista perquè el nou Trueta comenci a funcionar, i aquesta previsió és manté", ha afirmat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès aquest divendres durant la visita que el vicepresident i la consellera de Salut, Alba Vergés, han fet a Salt i a Girona. Una visita, ha subratllat Aragonès, que també ha servit per constatar el "avanços" fets fins ara per complir amb el calendari.

El vicepresident ha afirmat que l'acord del juliol passat entre Salut i els ajuntaments de Salt i Girona va permetre desencallar un projecte que arrossegava anys de demora i subratlla que demostra "l'aposta inequívoca" del Govern per "enfortir els serveis públics i tenir una atenció sanitària capdavantera des de la proximitat".

Aragonès ha recordat que a mitjans gener es va constituir la comissió de seguiment per a la creació del futur campus de salut de la regió sanitària de Girona que ja treballa per facilitar la gestió conjunta i impulsar els tràmits urbanístics necessaris: "En aquest moments ja han començat els treballs de l'equip tècnic per assegurar la ubicació idònia dels diferents serveis del campus sanitari", ha dit el vicepresident que sosté que la constitució de l'equip de treball tècnic i de la comissió de seguiment "són una mostra més que se segueix avançant i treballant per fer realitat aquest projecte".

Vergés ha ressaltat que el juliol passat es va arribar a un "acord històric" per comptar amb el nou hospital, però també ha posat de relleu que mentre no estigui construït i entri en funcionament s'han continuat fent inversions per poder garantir una bona atenció als habitants de les comarques gironines: "No deixarem de fer les inversions necessària per atendre la ciutadania, se n'han fet, n'hi ha que estan en marxa i ho estaran uns quants anys més que són imprescindibles".

La consellera, però, no ha concretat quin serà el futur ús de l'actual Trueta i ha exposat que serà una decisió que es prendrà en el marc de l'acord de treball conjunt.

Entre les inversions fetes fins ara, hi ha la de l'ampliació del servei d'urgències (unes obres finalitzades al gener i que han suposat una inversió d'unes 4 MEUR) i les obres d'ampliació del bloc quirúrgic i de l'hospital de dia oncohematològic de l'ICO (que van sortir a licitació el novembre passat).

El CAP de Salt, dilluns

A Salt, Aragonès i Vergés han visitat el CAP Jordi Nadal, que estarà en ple funcionament dilluns vinent. Aquest centre d'atenció primària va reprendre l'activitat assistencial el setembre passat després d'haver estat dos mesos i mig tancat arran de l'incendi del 3 de juliol que va causar desperfectes importants. "El setembre passat vam poder reprendre l'activitat però a partir de dilluns ja recuperarà l'activitat habitual", ha afirmat Vergés. Mentre no s'han enllestit les obres, alguns serveis s'havien assumit des de l'altre CAP de Salt o des del Güell.

La consellera també ha actualitzat la xifra de mòduls prefabricats que s'instal·laran als CAP de la regió sanitària de Girona per facilitar la divisió en circuits dels pacients amb covid o sospita de contagi amb els altres. En total, en seran 15 i el de Salt arribarà el 3 de març.

Vergés ha exposat que el Departament de lidera posa "l'atenció primària al centre de les polítiques" i, en aquest sentit, ha subratllat que a les comarques gironines han contractat 111 professionals nous des de l'inici de la pandèmia i s'han destinat uns 900.000 euros a la millora dels equipaments.

Obrir Girona

En relació al projecte 'Obrir Girona', que vol ser una prova pilot de passi digital 'covid-free' per celebrar esdeveniments públics amb grans aforaments i que es preveia començarà dur terme l'última setmana de febrer, Vergés ha afirmat que tot just ahir hi va haver la primera reunió i ha afirmat que és una proposta que exigeix "treballar bé els protocols per fer-los amb les màximes garanties". La consellera no ha entrat a valorar si hi ha temps de fer-ho amb una setmana però ha insistit que el Departament hi posarà tota la "voluntat" però "cal fer bé els protocols".