El sector hoteler gironí demana la supressió del Pla director de l'Empordà

Antoni Escudero carrega contra les administracions per deixar empantenegada l'N-II

La trobada ha comptat amb una gran representació del sector però també de la política a tots els nivells -des del delegat del govern espanyol a Girona, Carles Jaume; passant pel delegat del Govern a la demarcació, Eudald Casadesús, fins a regidors i alcaldes de 55 municipis, així com la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli. Una ocasió que Escudero ha aprofitat com cada any per enviar un missatge clar i reivindicatiu sobre les principals preocupacions del sector.

L'any passat va renyar Govern i institucions per no tenir encara un acord amb Ryanair i aquest any bona part del discurs s'ha centrat en demanar la supressió del Pla director territorial de l'Empordà per tal de poder atraure noves inversions que permetin anar cap a un nou model turístic. Fent esment als projectes "llunyans" de l'Eurovegas i el Barcelona World, tot dient que a comarques gironines no "li tocarà res" de tot això, ha subratllat la necessitat de buscar nous projectes que permetin allargar la temporada turística, molt depenent encara del sol i la platja.

Des del seu punt de vista, aquest pla director respon "només" a criteris "ecologistes" que ha "lligat de mans i peus" al territori, deixant-lo "estancat" i "endarrerit" a nivell d'inversions. Per Escudero, els models europeus centrats en el paisatge "no duren per tota la vida" i no arriben a tots els públics. "Molts visitants vénen a la recerca d'un model d'oci i un clima favorable, que ja tenim", ha apuntat.

Davant això, reclama que es creï un "lobby" gironí on hi hagi representat el sector púbic i privat a tots els nivells, des d'administracions, passant per empresaris, comerciants, bancs, agents culturals, transports i la Universitat de Girona. Tots ells haurien de treballar plegats per buscar i construir aquest nou model.

L'entrada en vigor de la taxa

Una altra de les preocupacions és l'entrada en vigor el pròxim 1 de novembre de l'anomenada taxa turística, que ha definit com a una "imposició" per part d'alguns polítics i empresaris. Ha dit que el sector hoteler gironí se sent "enganyat" perquè no ha escoltat les dues reivindicacions que havien posat sobre la taula. Una era limitar a un màxim de dues persones el pagament d'aquest impost i l'altra era deixar fora els jubilats de l'Imserso durant la temporada baixa. Cap d'aquestes dues peticions s'han inclòs al reglament, ha dit Escudero, tot i haver reconegut que les reunions amb el Govern han estat coordials. Per altra banda, ha recordat que el sector ha quedat molt afectat per l'augment de l'IVA, sobretot en el cas dels restaurants que han vist minvar ja el 30% del seu negoci.

Escudero ha criticat el desconeixement que les administracions estan demostrant amb aquests gestos i ha enfatitzat la importància del sector turístic per a l'economia del país, tot dient que ara mateix "és la mare dels ous" que cal cuidar pel valor que té.

El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha aprofitat el seu discurs per defensar el que suposa la taxa si bé ha reconegut que "segur que hi ha coses a millorar". Així, ha recordat que tot allò que s'ingressi s'invertirà directament en el sector i que qui decidirà a on han de revertir els recursos seran el Govern juntament amb el mateix sector.

Una temporada d'estiu dolenta

Pel que fa a la temporada d'estiu que s'ha acabat, Escudero ha reconegut que ha estat pitjor que la de l'any passat, que ja va ser dolenta pel context de crisi. Com a dada, ha dit que la demarcació no va "notar" els 2 milions de turistes internacionals que van arribar a Catalunya el mes de juliol, que va ser especialment fluix amb un 60% de l'ocupació, enfront d'un agost una "mica millor". I ha assenyalat que cal treballar en la recerca de nous mercat emergents per tal d'incrementar la mitjana d'entre dues i tres nits d'allotjament que hi ha actualment.

Molt crític amb l'N-II

Davant la retallada de les inversions de l'Estat a Girona, i molt especialment de les obres de l'N-II que continuaran en bona part empantanegades, Escudero s'ha mostrat molt crític i ha carregat contra totes les administracions i colors polítics. "Certament, governi qui governi, sempre ens deixa a l'estacada", ha declarat dolgut, i ha lamentat que aquesta via continuï essent notícia pels accidents mortals que s'hi registren. En aquest sentit, ha dit que "s'està jugant amb la vida de les persones, entre elles també turistes que ens visiten", i ha recordat que aquest agost s'ha arribat a la víctima mortal número 13 en el que portem d'any. "Estem cansats i volem l'N-II acabada i en bones condicions", ha dit tot recordant que hi ha altres comunitats que tenen vies en millors condicions tot i tenir un trànsit molt menor de vehicles.

El foc de l'Empordà

Durant els discursos, també s'ha fet esment a la devastació del gran foc que ha patit la comarca de l'Alt Empordà, atès que l'acte s'ha fet al castell de Biart de Masarac. El sector ha agraït el suport i els esforços fets fins ara per part de l'administració però també ha demanat que les accions continuïn en un futur per tal de pal·liar els efectes i evitar nous incendis. Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha reconegut la rapidesa i eficàcia dels empresaris per enviar un missatge de tranquil·litat durant els focs, i evitar així un nombre de cancel·lacions de reserves molt superior a les que hi van haver.