El castell de Montsoriu recupera les visites guiades el proper cap de setmana

El motiu és l'entrada en vigor del confinament comarcal

El castell de Montsoriu recuperarà les visites guiades el pròxim cap de setmana (13 i 14 de febrer) coincidint amb les noves mesures per frenar la propagació de la covid-19, que han entrat en vigor aquest dilluns, dia 8 de febrer. Així ho va anunciar el divendres passat el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga.

Després d’un mes de confinament municipal, en què Montsoriu ha estat obert però sense visites guiades ja que només podien visitar-lo els veïns dels municipis que pertany (Arbúcies, Breda, Sant Feliu de Buixelleu i Riells i Viabrea) aquest monument, s’incorporen novament els guiatges ja que s’espera que amb el confinament comarcal l’afluència de visitants dels pobles de l’entorn sigui notable.

El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha assegurat que “si el temps acompanya, gaudirem d’una bona afluència de visitants durant els pròxims caps de setmana.” En aquest sentit, Garriga ha recordat que “les visites es fan seguint les mesures de la covid-19 i són segures”. En aquest punt, Garriga ha instat al Govern que l’hora de prendre decisions es tingui en compte la idiosincràsia de cada municipi i de cada activitat perquè si bé la situació que estem vivint és molt difícil i complicada, s’ha de tenir en compte que visites en espais oberts com és el cas del castell són segures.

A partir del cap de setmana vinent i mentre es mantingui la situació de confinament comarcal, les visites guiades es faran els dissabtes i diumenges, a dos quarts d’onze del matí i a les dotze respectivament. De moment, aquest horari es mantindrà del 8 al 28 de febrer. Amb tot, el president del Patronat, Pere Garriga, ja ha avançat que “en cas que la demanda de les visites sigui molt alta el primer cap de setmana i per poder donar resposta a les peticions i poder seguir les mesures de la covid-19 ampliaríem el nombre de visites, tal com ja vam fer la tardor de l’any passat.”

Bones perspectives per Setmana Santa

Si la situació ho permet, s’espera que el nombre de visitants per Setmana Santa sigui molt bona i més tenint en compte que aquest any és el mes d’abril. Tal com ha recordat Pere Garriga, els dies de Setmana Santa són especialment bons pel castell sempre i quan el temps acompanyi. De fet, del Divendres Sant al dilluns de Pasqua són dies que any rere any s’han assolit nous records de visitants. A excepció de l’any passat per la covid-19, la Setmana Santa és el tret de sortida a la campanya de primavera i aquests dies el nombre de visites sempre ha estat molt bona.

Enguany, i atesa la situació actual, s’espera que a partir d’aquest mes de febrer la situació vagi millorant poc a poc i que de cara els mesos de primavera i estiu les visites el castell es consolidin de forma gradual i s’assoleixi l’esplendor abans de l’inici de l’estiu

Cal recordar que l’any passat aquest monument va romandre quatre mesos tancat a la primavera i un mes llarg de confinament municipal a la tardor, i això no va impedir que durant el període de temps que va romandre obert, el castell de Montsoriu fos un dels escollits pels catalans i catalanes a l’hora de fer una sortida.

I és que la pandèmia va obligar a modificar les vacances i les escapades de molts catalans durant l’estiu i la tardor passada, que van optar per destins de proximitat. Això va afavorir la descoberta del patrimoni cultural i històric del territori, com ara el castell de Montsoriu.  La major part del públic que arriba a Montsoriu és aficionat a la història, i demana una visita guiada per conèixer millor el patrimoni i també el vescomtat de Cabrera.

Difusió del projecte del vescomtat de Cabrera

El president del patronat del castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha detallat que les visites serveixen per començar a explicar el que va ser el vescomtat de Cabrera, que unia de Blanes a la Vall d'en Bas. Garriga creu que la rehabilitació del castell ha permès "enfilar el projecte" per donar a conèixer aquesta etapa històrica, però cal que s'hi sumin altres municipis per "cohesionar" la marca i impulsar-la de forma turística. Per això creu que ara "cal engrescar" a altres municipis que formaven el vescomtat i promocionin de forma conjunta el patrimoni que hi havia.

El vescomtat de Cabrera tenia prop de 10.000 km2 i anava de Blanes (Selva) a la Vall d'en Bas (Garrotxa). També comprenia una part d'Osona i tenia com a eix el Montseny i les Guilleries. El castell de Montsoriu té els seus orígens al segle XI quan hi ha constància de les primeres fortificacions, tot i que ja hi havia poblats ibers que s'havien establert en aquella zona amb anterioritat. La fortificació va anar creixent fins que el segle XIV va esdevenir un palau gòtic. A partir del XV, però, els vescomtes de Cabrera van canviar la seva residència per anar a Blanes, on hi estiuejaven. No va ser fins el 1995 que es van començar les obres de rehabilitació i el 1998 els seus antics propietaris el van cedir al Consell Comarcal de la Selva. Finalment, a principis de l’any 2011 obria les portes al públic.

En deu anys s'ha seguit treballant i rehabilitant sales i espais de l'antic castell. Actualment hi ha vint espais que es poden visitar i la intenció és obrir-ne de nous a mesura que es vagi rehabilitant.