Figueres proposa als regidors un codi ètic contra la corrupció

El govern municipal es compromet a retransmetre en directe les meses de contractació per "acabar amb el rumors"

El codi és un decàleg de compromisos que cada regidor adoptarà si l'accepten. Hi ha compromisos relacionats amb la integritat, les relacions entre grups polítics o també sobre el comportament durant les campanyes electorals. Santi Vila ha detallat que els ponents d'aquest codi -els regidors de l'equip de govern Marta Felip i Manuel Toro, la regidora a l'oposició Mireia Mata (ERC) i el secretari general de la corporació, Fernando González- han dividit el text en dos apartats: el primer relacionat amb el compromís ètic i el segon amb el compromís en la millora del govern.

Vila ha explicat que la idea és demostrar a la ciutadania que els regidors adopten un compromís quan els voten i que el volen complir al màxim. "Volem que quan proposis a algú que sigui regidor et torni a dir que és un honor i que no s'hi pot negar", ha afirmat l'alcalde. El govern municipal ha enviat el text als regidors, que ara podran presentar esmenes fins que se sotmeti a votació del ple. "Ha de ser un compromís personal, els partits no hi tenen res a veure", ha afirmat Vila.

Alguns dels compromisos immediats que adopta el govern municipal són retransmetre en directe els plens municipals a l'accés de tots els veïns i, també, retransmetre les meses de contractació. Segons Vila, són una font habitual de "sospita" i "rumors" i que tothom pogués veure realment com son acabaria amb aquestes suspicàcies. A més, Vila també detalla que l'1 de gener publicaran al web el sou de tots els càrrecs electes per posar punt final a les acusacions sovint malintencionades.

"El que volem és apujar el llistó, acabar amb les males pràctiques", ha detallat l'alcalde. Un altre dels compromisos és lluitar contra la corrupció i que cadascun dels regidors subscrigui aquest document on promet que actuarà de forma ètica i legal. "No volem que sigui un brindis al sol ni una frivolitat, ha de servir per superar aquest moment de descrèdit i garantir la política digna i honorable", ha reiterat l'alcalde.

Un altre dels compromisos, sota risc de ser cessat, és que cada regidor de l'equip de govern respongui en un termini màxim de 2 mesos qualsevol pregunta o requeriment que un ciutadà entri al registre. "Cal millorar el retorn amb la ciutadania", ha afirmat Vila.

A més, l'alcalde també insta la resta de regidors a obrir un diàleg que pugui acabar amb acords aprovats pel ple com ara que es limitin el nombre de mandats que pot tenir un alcalde -Vila ha insinuat que ell aposta perquè en siguin tres- o que totes les forces polítiques es comprometin a permetre que qui governi a la ciutat sigui la llista més votada.