L'Hospital de Figueres és el centre amb més malalts de coronavirus de tota la regió de Girona

Intenta mantenir l'activitat quirúrgica amb desprogramacions puntuals

L'hospital de Figueres (Alt Empordà) afronta en aquesta tercera onada un dels pics més importants des que va començar la pandèmia. Aquest divendres, tenia 62 pacients ingressats per covid-19 -dos menys que dijous-, sis dels quals semicrítics. És el centre de la Regió Sanitària de Girona amb més malalts amb coronavirus –exceptuant el Trueta- i també el que més treballadors té de baixa per la malaltia o en aïllament: 31.

El director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, creu que estan a punt d'arribar al pic i que encara tenen cert marge però diu que la pressió assistencial és, a hores d'ara, molt elevada. Malgrat això, el centre vol evitar una aturada generalitzada de l'activitat quirúrgica. Per això, han decidit que cada setmana, en funció de la situació, es decideix si es tanquen quiròfans.

També estan demanant a metges de més de 50 anys que facin guàrdies i destinant professionals de cirurgia relacionats amb malalties infeccioses com Urologia i pediatres que donin suport a medicina interna, la principal damnificada per l'augment d'ingressos.

La setmana passada, per exemple, se'n van clausurar dos pendents de la situació del cap de setmana i aquesta i la que ve plantegen canviar la composició. És a dir, mantenir els sis quiròfans però no fer tota la cirurgia que requereixi ingrés sinó la major ambulatòria. "Evidentment, n'ajornem alguna de llarga estada però anem combinant sense deixar de fer", explica Masferrer. "Nosaltres, a diferència d'altres hospitals estem aguantant al màxim el nombre d'operacions perquè hi ha una llista d'espera important", afegeix.

L'últim escenari

De fet, l'aturada generalitzada de tota l'activitat quirúrgica –la oncològica i urgent està garantida- es planteja com a última opció. Si la situació empitjora, el següent pas serà reobrir l'espai de preingrés amb capacitat per entre 10 i 14 llits.

A hores d'ara, el centre té 62 pacients ingressats, sis dels quals a la Unitat de Monitoratge de semicrítics. Però les particularitats dels pacients covid –que en molts casos han d'estar en habituacions sols- fa que de les 150 habitacions disponibles, 140 estiguin ocupades.

El marge és molt petit, però Masferrer creu que l'ascens que ha experimentat el centre en aquesta tercera onada impliqui que s'estigui a punt d'arribar al pic. "Quan tot això passi, haurem d'analitzar perquè s'ha donat aquesta situació a Figueres i l'entorn", explica. Una situació que, en part, diu, es podria explicar sociològicament. A més, el centre té una trentena professionals de baixa per la covid-19 (24 positius i set d'aïllats). Una situació que els ha obligat a reorganitzar-se.

En relació als pacients crítics, diu que han arribat a tenir nou casos i que es tracta de xifres preocupants. "Si ens n'arribessin 15 de cop seria molt difícil d'assumir però si augmentessin aniríem ocupant espais d'Urgències", detalla.

Perfils de més de 60 anys

Masferrer també explica que s'estan trobant amb casos greus en un perfil diferent: persones de partir de 60 anys però també amb menys mortalitat. "Hi ha molts factors: en sabem més, la gent ve abans i la medicació que donem ha millorat", remarca.