Salut donarà a conèixer les ubicacions del futur Trueta abans d'acabar l'any

Catorze ABS de la demarcació engeguen un projecte de telemedicina per estalviar desplaçaments als pacients de demències

El mes de juny, el Govern va demanar a l'Ajuntament de Girona que busqués terrenys alternatius on construir-hi tant el nou Hospital Josep Trueta com el campus de Medicina de la UdG. Ja aleshores, Boi Ruiz va explicar que es constituiria una comissió de treball que avaluaria els possibles emplaçaments.

De moment, ja s'ha fet una passa en tot aquest procés. I és que, com ha indicat el conseller, la comissió de treball ja s'ha constituït formalment. D'entrada, el primer document que avaluaran serà el projecte que, ara per ara, hi ha per construir el nou Hospital Josep Trueta.

Boi Ruiz, però, ja ha reiterat que -com posaven de manifest informes previs- Salut veu diferents inconvenients per aixecar el nou hospital als mateixos terrenys on hi ha l'actual. Primer, pel cost que suposaria, després perquè els metres quadrats són limitats i, sobretot, perquè els terrenys són propietat de l'estat espanyol.

"Si construïm un hospital sobre terrenys de la Seguretat Social, serà un equipament que finançarà la Generalitat, però que el patrimonialitzarà l'Estat", ha explicat Boi Ruiz. Per això, el conseller ja ha avançat que no ho dubtaran si tenen l'alternativa d'aixecar el nou Trueta en un altre lloc.

De moment, la comissió està a l'espera de rebre les propostes de terreny on situar-hi el nou equipament sanitari. El conseller ha dit que encara no en tenen cap damunt la taula, però que esperen tancar aquest tràmit abans de finals d'any. "Espero que abans del 31 de desembre tinguem l'alternativa de projecte sobre el qual començar a treballar", ha indicat.

El conseller també ha volgut subratllar que el nou Hospital Josep Trueta no és només el projecte d'un edifici. "Es tracta d'un recurs sanitari a la ciutat de Girona; ho dic perquè, a vegades, fa la sensació que es parli només d'un edifici, quan es tracta de tot un equipament", ha conclòs.

Més de 10.000 pacients

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, Boi Ruiz ha visitat aquest migdia la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències (UVaMiD) del parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès). Creada l'any 1988, durant aquest temps ha atès més de 10.000 pacients. Només l'any passat, va realitzar un total de 3.750 visites i 3.369 sessions de rehabilitació cognitiva.

El seu cap, el doctor Secundino López Pousa, ha explicat que al llarg d'aquestes dues dècades, la unitat s'ha consolidat com a referent mundial. Entre d'altres, López Pousa ha destacat el Registre de Demències de Girona, que es va engegar l'any 2007 i que és "pioner a nivell mundial".

Es tracta d'un registre que registra tota la informació clínica sobre els nous casos de demència diagnosticats a la Regió Sanitària de Girona. D'ençà de la seva creació, ha diagnosticat un total de 3.569 casos, dels quals entre un 50 i un 60% són d'Alzheimer.

López Pousa ha volgut subratllar que, gràcies als avenços en medicina, "el 60% de les demències es diagnostiquen en una fase lleu, cosa que permet incorporar aviat la medicació, iniciar la recuperació i actuar per poder donar a les famílies tot el suport que necessitin".

Telemedicina per a les demències

Precisament, dins la voluntat de millorar l'atenció al pacient, ara fa un any es va implantar un sistema de telemedicina a catorze Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de la Regió Sanitària de Girona. Gràcies a aquest sistema, quan un possible pacient de demència acudeix a un CAP, des d'allà se li fan diverses proves.

Mitjançant les noves tecnologies, el metge de l'atenció primària està en contacte amb els especialistes de Salt, i plegats avaluen el cas. Si el pacient s'ha de derivar cap a l'atenció especialitzada, quan arriba al Martí i Julià ja se li ha previst, dins la mateixa visita, la realització de proves.

D'aquesta manera, els pacients i familiars s'estalvien temps i desplaçaments innecessaris. I a més, també es redueixen les llistes d'espera.

La intenció és que aquest sistema es vagi estenent arreu de les comarques gironines. De moment, a les ABS on està implantat ja dóna bons resultats. I és que el 43% de les primeres visites fetes durant el primer semestre del 2012 s'han portat a terme a través de la telemedicina.