Girona inaugura un nou museu virtual dedicat a la fotografia

La intenció és anar afegint cada any una nova sala a l'equipament, que es basa en la tecnologia 3D dels videojocs

L'any 1982 l'Ajuntament de Girona va crear l'arxiu d'imatges de la ciutat amb un primer fons de 6.000 fotografies. Al llarg d'aquestes dues dècades, aquell embrió s'ha anat engruixint fins al punt que, avui, ja es guarden més de quatre milions d'instantànies i un nombrós patrimoni audiovisual (format també per arxius de ràdio i televisió).

Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest patrimoni, ara el consistori ha inaugurat un nou equipament: el Museu de la Fotografia de Girona. La peculiaritat que té, però, és les obres no estan tancades entre parets, sinó que es poden visitar des de qualsevol indret del planeta. I és que el nou museu és virtual. S'hi pot accedir des d'un ordinador o, fins i tot, portar-lo dins la butxaca (gràcies a una aplicació per a smartphones i dispositius intel·ligents).

De moment, el museu ja compta amb un primer espai dedicat al fotògraf Josep Buil Mayral (Girona 1920-Eivissa 2005). Escollir la seva obra com a porta d'entrada al nou equipament no ha estat banal. I és que Buil va ser un fotògraf que va dinamitzar l'activitat fotogràfica a la Girona dels anys 50, amb unes instantànies plenes d'humanisme, escenes quotidianes i -sobretot- amb un fort component documentalista.

Així, el visitant d'aquest nou museu virtual podrà contemplar, per exemple, fotografies de la plaça dels Apòstols de l'època, de la Devesa plena de neu o de la construcció de la plaça Catalunya. Per desplaçar-se per les sales del museu virtual i contemplar les instantànies amb detall, n'hi ha prou amb fer un clic amb el ratolí o bé desplaçar els dits per la pantalla tàctil.

Basat en la tecnologia 3D

El nou Museu de la Fotografia de Girona es basa en la tecnologia 3D que s'utilitza en el camp dels videojocs. L'ha desenvolupat l'empresa banyolina Evol i, de moment, s'hi pot accedir a través de la pàgina web de l'Ajuntament. Però d'aquí a una setmana, ja estarà disponible una aplicació gratuïta per a smartphones i tablets.

Com destaca el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, amb aquest museu s'ha volgut fer "un pas més" dins la voluntat "de recuperar el passat i donar-li projecció de futur". Posar en servei el nou equipament ha costat uns 20.000 euros, i la intenció és anar-lo ampliant cada any amb una nova sala.

Per al 2013, s'hi preveu incloure un nou espai on s'expliqui el discurs museogràfic i, per d'aquí a dos anys, sales dedicades a la fotografia contemporània. Boadas també explica que, com si es tractés d'un equipament físic, es vol que el nou Museu de la Fotografia també destini sales virtuals "a lloguer" per exposar-hi instantànies dels fotògrafs de la ciutat.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha ressaltat que el nou museu "té molts més avantatges que un equipament presencial" perquè, deixant de banda els costos, permet al visitant "viatjar fins al mateix cor de la fotografia". Puigdemont ha indicat que el museu permetrà "potenciar i democratitzar el consum cultural" a la ciutat i estendre'l arreu del planeta. "Els gironins, però també els de fora, han guanyat un nou museu", ha conclòs.