Protecció Civil activa la prealerta del Pla Neucat per les nevades previstes aquest dissabte

La precipitació pot arribar a qualsevol punt de les comarques gironines

Protecció Civil ha anunciat aquesta tarda que s'ha activat la prealerta del Pla Neucat davant la previsió de nevades que comencen aquest vespre a les Terres de l'Ebre i al llarg de tot el dissabte que afectarien a la província de Girona amb gruixos que poden superar els 10 centímetres a partir dels 800 metres i de més de 5 centímetres a partir dels 600 metres.

Les comarques gironines en prealerta per la precipitació prevista el dissabte són Ripollès, Garrotxa, Pla de l'Estany, Alt Empordà, Gironès i Selva. Amb tot, també s'ha emès un avís per l'estat de la mar amb onades superiors als quatre metres d'alçada en tot el litoral català i pel que fa al vent es registraran ràfegues que superaran els 72 km/h en el tram final del dia a la Selva.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que avui poden acumular-se, a les comarques de Terres de l’Ebre gruixos de neu superiors al 5 cm per sobre dels 600 metres. També podran acumular-se més de 10 cm per sobre dels 900 metres a la meitat sud de Catalunya. Demà divendres la cota de neu baixarà a zero i es preveu que pugui nevar al terç sud de Catalunya, sobretot a partir de la tarda i fins la matinada.

De cara a dissabte, la previsió és que  les nevades es generalitzin a tot Catalunya excepte el terç nord oest (Pirineu de Lleida) i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Amb el pas de les hores la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat. A més, al terç sud del país, per sobre del 800 metres es podran superar els 30 cm de neu.

Aquest matí s’ha reunit una part del Comitè tècnic del Pla Neucat, sobretot la part operativa del comitè, com ara Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit per valorar les previsions. A posteriori s’ha fet una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per tal d’informar-los de la situació, de la previsió meteorològica i del seguiment de l'episodi per part del Comitè Tècnic del pla Neucat.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Recordar també que hi ha restriccions a la mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de covid-19 al territori de Catalunya.

Consells per a transportistes

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit.

Prealerta Ventcat

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat) en fase de Prealerta per la previsió de l’SMC de ventades dissabte.

Segons la previsió, el vent podrà superar els 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes. Dissabte també es preveu un episodi de mala mar a tota la costa catalana.

De cara a l’avís per vent, cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent.