La nova Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies del Trueta ha tractat més de 150 pacients

Actualment la majoria són pacients de covid-19

El Servei de Pneumologia de l’Hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa la nova Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI), que fins ara ja ha tractat més de 150 pacients.

L’UCRI és una nova àrea de monitoratge i tractament de pacients amb insuficiència respiratòria, siguin o no pacients amb covid-19, assistits sobretot amb ventilació mecànica no invasiva i es va posar en marxa durant la primera onada de la pandèmia.

En definitiva, és una unitat per atendre els pacients respiratoris amb un nivell de gravetat intermèdia entre la Unitat de Cures Intensives (UCI) i l’hospitalització convencional. Compta amb quatre llits, ampliables fins a vuit, monitorats i amb control de vídeo centralitzat. Tot i que la majoria de pacients que hi han passat fins ara tenen covid-19, la Unitat també està destinada a pacients d’altres patologies que deixen l’UCI però que segueixen necessitant una vigilància intermèdia.

També és molt indicada per a persones afectades per malaltia pulmonar obstructiva crònica, que poden requerir molt de temps per a la retirada de la ventilació artificial i que, mentrestant, enlloc de romandre a l’UCI poden estar a l’UCRI amb una teràpia amb ventilació no invasiva.

L’UCRI també s’està mostrant com un bon recurs per als usuaris que als seus domicilis requereixen un sistema de ventilació artificial no invasiva i que pateixen complicacions respiratòries. El Servei de Pneumologia del Trueta fa el seguiment a uns 650 pacients d’aquestes característiques que quan es descompensen necessiten un tractament intensiu, que ara ofereix la nova Unitat.

L’UCRI pot evitar ingressos a l’UCI i això permet alleujar la sobreocupació d’una Unitat que habitualment, i més en temps de covid-19, està molt carregada. Òbviament els pacients més greus se segueixen tractant a l’UCI, però quan milloren i se’ls retira la intubació o estan amb traqueotomia poden seguir la seva recuperació a l’UCRI amb unes cures estrictes.

Amb l’experiència acumulada al Trueta es demostra que l’ús de l’UCRI permet alliberar llits de l’UCI, que poden ser ocupats per pacients més greus, i facilitar que es proporcionin les cures adequades que no es podrien oferir en llits convencionals. L’equipament que s’ha instal·lat als llits d’aquesta Unitat permet que des d’una unitat central les constants dels pacients puguin ser controlades sense que calgui haver d’accedir constantment a les habitacions.