Neix una empresa amb participació baix empordanesa que fa espectacles de llum amb drones

Els impulsors del projecte tenen una cinquantena de naus i preveuen arribar al centenar

Un grup d'emprenedors catalans amb participació baix empordanesa s'ha unit per crear una nova empresa: Flock Drone Art. Es tracta de la primera de Catalunya que oferirà la possibilitat de fer espectacles de llum amb drones. A partir d'aquest gener començaran a programar els seus espectacles que tindran una temàtica nadalenca. De fet, un dels impulsors del projecte, Fran Arnau, ha avançat que treballen per "acostar les cavalcades" a qualsevol llar per tal que la gent "les pugui seguir des de qualsevol terrat".

Tot i així, Flock Drone Art podrà dissenyar espectacles personalitzats amb figures que van fins als 100 metres d'alçada i els 50 d'ample. Els drones se sincronitzaran per crear una coreografia programada prèviament. A través de la llum que projectin aquestes naus la gent podrà veure les figures i els missatges al cel. Segons han explicat els responsables del projecte, la idea és renovar la màgia que va portar la pirotècnia a partir de les possibilitats que ofereix la tecnologia. Arnau, però, ha remarcat que no volen "confrontar-se" amb aquest tipus d'espectacles, sinó complementar-se.

L'empresa ha adquirit un software en una empresa especialitzada de Riga que els permet sincronitzar les naus per crear les figures i missatges. Els impulsors fa més de dos anys que hi treballen. Entremig, els impulsors del projecte han hagut de treballar per aconseguir diversos permisos que els permetin fer volar els drones a l'espai públic. Segons Arnau, "la normativa europea" és molt restrictiva sobre els usos de drones i específicament encara ho és més la catalana i espanyola.

Arnau ha explicat que "no hi ha límits" a l'hora de reproduir "qualsevol figura", sinó que tan sols cal tenir en compte la resolució que tindrà la imatge en funció del nombre de drones que hi ha. Tot i així, la majoria del públic demana a l'empresa poder construir paraules amb els drones, una pràctica que ja poden fer, però que amb l'augment de flota encara podran millorar.

A més, remarquen que és una alternativa segura durant la pandèmia, ja que es pot veure el mateix espectacle des de molts punts diferents i també són respectuosos amb el medi ambient perquè no deixen residus. Aquesta pràctica ja està molt estesa en altres territoris, com ara el continent asiàtic.