Més de 117.000 gironins comencen les classes, 3.600 més que l'any passat

La plantilla de professors s'ha reduït en 246 i està formada per 7.038 docents

71.947 alumnes d'infantil i primària de les comarques gironines han començat avui el nou curs escolar. A infantil hi ha 166 alumnes menys però a primària hi ha un augment de 876 alumnes. En total, a la demarcació de Girona començaran les classes al llarg d'aquesta setmana 117.856 alumnes d'educació infantil i primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Són un 3,2% més que l'any passat però hi haurà 246 professors menys.

Motxilles noves, llibres, carmanyoles en algunes escoles, recomanacions paternes d'última hora i fins i tot alguna llagrimeta han marcat l'inici del curs escolar. Alguns centres han inaugurat el curs amb concentracions i reivindicacions, com l'escola 'El Gegant del Rec' de Salt (Gironès) on l'Ampa ha convocat una concentració a les 9 del matí per reclamar la construcció de l'escola.

Segons ha explicat la secretària de l'Ampa, Glòria Fàbrega, centenars d'alumnes de primer a sisè de primària estudien "en males condicions" en barracons des de fa gairebé set anys. "Hem tingut molta paciència, però ja n'estem tips", ha explicat. Els pares i mares d'alumnes recorden que des de l'any 2009 tenen terreny adjudicat per aixecar l'escola d'obra per atendre els alumnes de primària però no hi ha hagut cap moviment de terra.
"Els darrers anys hem entès que altres escoles passessin per davant perquè estaven en males condicions, però ja estem cansats i creiem que ens toca a nosaltres", ha explicat. Segons el pares, estudiar en aquest mòduls prefabricats està provocant perjudicis als nens perquè passen calor a la primavera i a l'estiu, fred a l'hivern, no tenen gimnàs, biblioteca ni menjador.

El curs comença a la demarcació amb cinc centres que estrenen edifici: l'institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro; les escoles El Morrot i Sant Roc d'Olot; l'escola Pi Verd de Palafrugell i l'escola La Bòbila de les Preses. A més, es posa en funcionament una nova escola a Banyoles, també en barracons, i entre en funcionament la secció institut a Riells i Viabrea. Segons Ensenyament, han disminuït el nombre de mòduls prefabricats a les comarques gironines i han passat de 308 el curs passat a 285 aquest any.

Cara a la nova construcció, rehabilitació, ampliació o actuacions de millora per al 2013, el Departament destinarà 24,5 milions d'euros (MEUR) a construir tres nous centres, ampliar-ne dos i fer 65 actuacions de millora. Entre la construcció de nous centres, no hi ha pressupostada l'escola 'El Gegant del Rec' de Salt. Sí que hi ha l'Escola Pericot de Girona, que costarà més de 5,4 MEUR i la previsió és que estigui acabada el juny del 2013, l'Escola sa Forcanera de Blanes amb 6,19 MEUR i que estarà acabada el febrer del 2014 i l'escola Montserrat Vayreda de Roses que estarà enllestida al llarg del 2014 i costarà poc més de 5 MEUR.

Jornada intensiva

La incertesa per la jornada intensiva i els efectes en el rendiment escolar predominava aquest matí, dia de tornada a escola, entre pares i professors d'aquells centres que impartiran classe de nou a dues de la tarda. És el cas de l'escola de Vall-llobrega (Baix Empordà), una de les sis escollides a tot Catalunya en una prova pilot per veure si comporta millores notables. "Avantatges segur que n'hi hauran però ens hi hem d'acostumar tots, nens, famílies, mestres i també empreses", apuntava un dels pares, que reconeixia que ha estat un maldecap ajustar l'horari laboral amb el de l'escola. Amb tot, tots els preguntats ho veuen positiu donat que ja es ve fent amb èxit a altres punts d'Europa.

Pel que fa als avantatges, aquest pare no dubta que hi haurà millores en el rendiment escolar ja que en altres llocs d'Europa també els ha funcionat però el principal obstacle que hi veu és el procés d'adaptació. "Ens hi hem d'acostumar tots, famílies, nens -que seran els primers en fer-ho- però també les empreses", assenyala, i recorda que la gran majoria d'empreses continuen fent horari partit.

L'oferta d'activitats extraescolars i menjador

Des que l'AMPA va fer la proposta per sol·licitar a Ensenyament l'horari intensiu, ha treballat estretament amb l'Ajuntament per intentar "cobrir" totes les necessitats familiars a base d'un ventall variat d'activitats que permetin atendre aquells nens que tenen tota la tarda lliure perquè dinen a casa com aquells que s'han de quedar a dinar. Classes de dibuix, ceràmica o un taller per fer deures són algunes de les propostes que s'ofereixen, segons explica Imma Carbó, que es membre de l'associació. Explica que s'han abaixat els preus de les activitats entenent les dificultats de les famílies i confien que no quedarà cap nen "penjat". La incògnita és veure quina acceptació tindran i si hi haurà prou demanda perquè siguin rendibles.

Com a mare, està convençuda dels avantatges perquè el seu fill de set anys "rendeix molt millor els matins" i per tant "creu que és la millor opció".

Ajustar l'ordre de les matèries en funció de la dificultat

Concentrar les matèries que requereixen més dificultat al començament de la jornada -com ara matemàtiques o llengües- per deixar les més lúdiques cap al final -música, pintura, gimnàstica- és un altre dels ajustos que s'han fet a nivell educatiu. La directora del centre, Laura Vilà, és conscient que aquest primer any servirà per provar el funcionament i que caldrà anar fent modificacions, però confia que aquesta és una bona opció que acabarà estenent-se a altres escoles catalanes. Ara bé, en cas que es demostri que el rendiment empitjora, entén que la mesura s'haurà de tirar enrere. Pel que fa a la durada de la prova pilot, que es va presentar durant un període de tres anys, Vilà afirma que de moment només tenen autorització per implantar-ho aquest any. La resta de centres que formen part de la prova pilot pertanyen als municipis de Platja d'Aro i Esclanyà, al Baix Empordà, i el Papiol (Baix Llobregat).

El centre també ha vist com aquest any, per primera vegada, incorpora el sisè de primària i per tant completa la seva oferta com a escola. Actualment té 136 alumnes.