Descobreixen 15 abocadors incontrolats de deixalles a l'Alt Empordà

A tot Catalunya hi ha uns 500 'punts negres', una trentena d'ells a les comarques gironines

La campanya necessita de la participació ciutadana per poder detectar tots els 'punts negres' que existeixen al territori. El projecte, que va començar el passat mes de juny, ja compta amb un miler d'abocadors registrats a tot l'estat espanyol, la meitat d'ells a Catalunya. Qualsevol persona que vegi un dels abocadors incontrolats pot fer una fotografia, descarregar-se l'apliacació 'Desembasura' que es troba a la pàgina web 'desembasura.org' i, directament, ja pot penjar les seves fotografies. L'usuari només ha d'escriure què veu i, automàticament, els residus es fan visibles al mapa virtual que hi ha al portal web de la campanya.

Des d'aquesta aplicació es pot consultar tots els 'punts negres' en qualsevol moment i es pot veure com apareixen, de mica en mica, els diversos residus que contaminen el nostre entorn. Amb l'objectiu de sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va decidir col·laborar en aquesta campanya.

Des del Consell van passar a l'entitat Retorna una quinzena de fotografies d'abocadors incontrolats de deixalles que s'havien trobat després del foc que va calcinar la comarca. Un dels responsables de la campanya 'Desembruta', César Sánchez, ha explicat que en aquests punts s'han trobat tota mena de residus com "llaunes, plàstics, envasos o altres deixalles de grans dimensions". "Creiem que els abocadors incontrolats van perjudicar les tasques d'extinció d'aquest foc", ha explicat Sánchez.

L'objectiu d'aquesta campanya és sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica i, sobretot, detectar i netejar tots aquests abocadors il·legals. Per tal d'aconseguir aquesta fita, l'entitat Retorna té previst dedicar una jornada de neteja amb voluntaris en aquesta zona cremada. "Normalment realitzem unes quatre jornades durant l'any en diverses zones com el litoral, el bosc, el fons marí o la plana. Davant aquesta problemàtica hem pensat que seria positiu realitzar aquesta jornada al territori cremat i recollir totes les deixalles", ha conclòs Sánchez.