Minut de silenci a Girona contra la violència envers les dones

Instal·lació reivindicativa a Platja d'Aro amb 80 parells de sabates vermelles

La delegació del Govern a Girona, la Diputació i l'Ajuntament han fet un minut de silenci avui al migdia per commemorar el Dia internacional per a l'eliminació de les violències envers les dones.

La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Fina Surina, ha llegit un fragment del Manifest del 25N 2020 i ha alertat sobre l'increment de casos de violències masclistes després del confinament: "Els majors episodis de violències han estat, precisament, quan s'ha produït el desconfinament. El nombre de trucades i atencions s'han vist incrementats en xifres tristament històriques", ha afirmat.

Surina també ha llançat un missatge adreçat als agressors: "No hi ha espai per a la impunitat. Les violències masclistes només es poden eliminar des de l'arrel, sigues tu també còmplice en la construcció d'aquest món millor".

En la seva intervenció al vídeo el delegat del Govern a les comarques gironines, Pere Vila, ha exposat que de violències envers les dones "n'hi ha de diferents classes": "No podem tancar els ulls, al contrari, hem de ser ara, en plena pandèmia, més exigents que mai, és per això que demanem la implicació individual de tothom, perquè és així com aconseguirem que aquesta xacra deixi de formar part de la nostra vida".

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha lamentat que arran del confinament "la violència envers les dones ha crescut". "Avui hem de reivindicar que no pot ser de cap manera que hi hagi violència envers ningú, envers les dones en especial i desigualtat, i això ho hem de corregir entre tots", ha dit Vila.

Per la seva part l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reivindicat que una societat "justa i madura" ha d'aconseguir eliminar "com sigui els atacs masclistes a les dones". "No hem de permetre que tot allò que ens està passant, com les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària, tapin una realitat que hi ha dones que pateixen, amb encara més silenci del que ho han fet sempre", ha exposat l'alcaldessa.

Aquest 25N hi ha hagut actes per commemorar el Dia internacional per a l'eliminació de les violències envers les dones. Per visualitzar els feminicidis, A Platja d'Aro han fet una instal·lació reivindicativa davant l'ajuntament. Emulant la iniciativa de l'artista mexicana Elina Chauvet a Ciudad Juárez, la instal·lació Sabates Vermelles consisteix en col·locar 80 parells de sabates de dona, noia i nena pintades de vermell, un per a cadascuna de les víctimes d'enguany al país.

Les sabates inclouen un targetó amb el nom i l'edat de les víctimes. "A través de les sabates vermelles es vol simbolitzar cada dona assassinada i despertar consciències per fer front a la violència masclista. Anem a l'arrel i plantem-nos contra la violència", recull un cartell situat a la instal·lació.