El refugi d'animals amb més seguidors del món es troba a Camprodon

La Fundació Santuari Gaia va ser fundada el 2012 per Ismael López i Coque Fernández

Es diu Fundació Santuari Gaia, està a Camprodon (Ripollès) i és el refugi d'animals amb més seguidors a internet de el món, més d'un milió de persones, que segueixen virtualment diàriament l'evolució d'aquest centre de recuperació que Ismael López i Coque Fernández van crear el 2012 i que ja ha rescatat 1.200 exemplars.

Amb el santuari tancat a les visites per culpa de la pandèmia, Ismael López ha aprofitat aquest període per escriure i publicar el llibre "Animals com tu" (Duomo edicions), en el qual recopila els seus inicis com a activista fins a la construcció del refugi més viral d'Internet, però que és una reivindicació dels drets dels animals.

En una entrevista, López, de 41 anys, rememora com al costat de Fernández van fundar el santuari i explica que actualment l'acompanyen vuit treballadors que tenen cura de més de 400 animals provinents de granges i escorxadors de la indústria càrnia, làctia i de l'ou, entre d'altres.

"Animals com tu"

"Animals com tu" narra per capítols la particular història d'un jove criat al barri de Montecillos de Dos Hermanas (Sevilla) que ha dedicat gran part de la seva vida a la lluita pels drets dels animals, un afany que, confessa, té origen en l'estima que va tenir feia la seva primera mascota, una canitx anomenada Lulú.

"Els animals tenen sentiments com qualsevol persona, això ho vaig descobrir amb Lulú i molts anys més tard ho vaig confirmar amb el meu millor amic Samuel, un bou que vam rescatar i va establir un vincle emocional amb nosaltres i molts dels animals del refugi", afirma López.

Quan la Fundació Santuari Gaia va començar la seva activitat el 2012, López i el seu company no tenien coneixements de moltes de les espècies que entraven al refugi: "Ha estat un procés d'autoaprenentatge a mesura que rescatàvem animals de les granges".

En el llibre, López denuncia la ramaderia intensiva per les condicions en què es troben els animals a les granges i augura que la majoria d'aquestes "tenen els dies comptats pel deteriorament que causen a l'ecosistema, d'aquí a unes dècades només sobreviuran les granges ecològiques".

"Arribarà un dia que observarem l'explotació animal com ara percebem el racisme, tenim la imatge de vaques pasturant en prats verds però la realitat és que les s'inseminen contínuament perquè produeixin llet fins que ja no obtenen benefici d'elles i les porten a l'escorxador" , denuncia.

Activisme contra el sector ramader

L'activisme contra el sector ramader, tot i tenir suport popular, no està exempt de conseqüències, segons López, que va haver de traslladar el santuari de el poble d'Ogassa (Ripollès) a la Vall de la Salarça de Camprodon per "pressions polítiques" el 2014 .

"Ara a Camprodon ja no vam rebre la pressió d'abans, però és cert que l'Ajuntament no ens esmenta a la seva pàgina web, encara que siguem nosaltres el santuari amb més seguidors en xarxes socials", lamenta.

A més de la ramaderia, moltes vaques i vedells, una part dels animals que rescaten són aquells provinents de l'explotació audiovisual o de el món de el circ.

En aquest sentit, López denuncia que Espanya no té un marc legal de protecció animal per al conjunt de país i cada comunitat autònoma condiciona l'aplicació de la llei. A Catalunya està prohibit l'ús d'animals salvatges en el món de l'espectacle, però les lleis no protegeixen als considerats "domèstics", que inclouen gran varietat d'espècies no tipificades per llei.

L'ús d'animals per al circ i el comerç

"La llei de protecció animal a Espanya està molt endarrerida i em sembla increïble que en ple segle XXI es segueixin utilitzant animals per al circ i que es comercialitzin en botigues quan les gosseres cada dia estan més plenes", denuncia el president de la fundació.

Precisament, un dels capítols de el llibre introdueix el debat públic sobre els drets dels animals i el veganisme. López recorda que va participar en l'acampada de l'15M de Palma, uns dies que rememora com "una eclosió d'una nova societat més conscienciada amb el món animal".

Abans de la pandèmia, la Fundació oferia visites educatives a grups reduïts de forma gratuïta, també ha publicat diversos contes infantils basats en els rescats i espera continuar amb projectes que amplifiquin el seu missatge.

"El nostre objectiu és salvar com més animals millor, el dia que no entrin nous animals rescatats el projecte deixarà de tenir sentit perquè llavors serà una altra cosa", conclou López sobre la seva determinació amb el rescat animal.