Les botigues tancades de l'Espai Gironès protagonitzen un acte de protesta i reclamen obrir dilluns

Consideren que hi ha un greuge comparatiu amb la resta d'establiments fora del centre comercial

Els comerços ubicats a l’Espai Gironès han col.locat aquesta tarda una espelma encesa a la porta de cada establiment en protesta pel pla de desescalada del Govern als centres comercials per fer front al coronavirus i que consideren "estan afectant greument al sector". A l’acció s’hi ha afegit alguns treballadors dels establiments que es mantenen tancats.

L’acte s’ha fet seguint una convocatòria a tot Catalunya per denunciar la delicada situació en la que es troben molts autònoms i treballadors després d’estar tancats gairebé quatre mesos; alguns asseguren estar a la vora de la ruïna. Les mesures contemplades en el pla de desescalada anunciat ahir "estan fent molt de mal als establiments ubicats en els centres comercials".

Des de l’Espai Gironès s’ha donat suport  a aquest acte de protesta que ha servit per denunciar la situació de discriminació en que es troben aquests comerços respecte als altres establiments que sí poden obrir.

"Mesures arbitràries"

El centre comercial insisteix que el pla de desescalada del Govern representa "un cop molt dur per als establiments ubicats a l’Espai Gironès ja que suposa perdre les campanyes del Black Friday i bona part de la de Nadal, i més de  800 treballadors es veuen afectats”. Reitera el seu desconcert per les mesures acordades que qualifiquen de “completament arbitràries ja que perjudiquen exclusivament als centres comercials mentre que fan que les grans superfícies puguin operar amb una limitació d’aforament del 30%”.

“Així, paradoxalment poden obrir tots els parcs comercials de Catalunya però els centres comercials no, per la qual cosa tampoc s’entén l’argument que ens van donar dimecres des del Departament de Salut que no volien fomentar una excessiva mobilitat”, asseguren des del centre comercial.

Els responsables reclamen poder reobrir totalment el proper dilluns 23 de novembre, com ho faran altres sectors, “ja que estem preparats per fer-ho de forma segura després d’haver invertit en plans de seguretat sanitària avalats per una empresa de certificació tan prestigiosa com Bureau Veritas” , segons han explicat.

El tancament del centre afecta de forma directa  800 persones que  treballen en els establiments del centre comercial (entre botigues, oficines, i departaments de neteja, seguretat i manteniment) i un número important de llocs de feina indirectes, petits empresaris (més del 35% dels comerços), comerç local i altres cadenes.

L’Espai Gironès insisteix en demanar a la Generalitat un canvi en el pla de desescalada que permeti salvar la campanya del Black Friday, que se celebra divendres de la setmana que ve, i la de Nadal que per molts comerços suposa un percentatge important de la facturació anual i a més de l’època de l’any on es genera més ocupació. A més, consideren que la situació actual suposa un greuge comparatiu amb altres sectors, que si poden desenvolupar la seva activitat amb les mesures sanitàries necessàries, i incentivant la compra online en empreses de fora el territori.

Els responsables del centre demanen diàleg al Departament de Salut per poder consensuar amb el sector les mesures de les properes setmanes que són importantíssimes en el calendari del centre comercial i per trobar la fórmula que  faci compatible el control de la pandèmia amb el desenvolupament de l’activitat econòmica, posant a disposició dels ciutadans més punts de venda "perquè no es col·lapsin els espais que si romandran oberts al centre de la ciutat, i que previsiblement es col·lapsaran a l’època de Nadal, moment de l’any on es fan més compres".

Des del centre comercial es demana “un pla que es basi en criteris objectius i no en sensacions subjectives”.“Si les imatges han de ser la guia per la presa de decisions, tots tenim molt presents les cues i problemes que s’estan produint en el comerç que obre de forma limitada per satisfer la demanda existent”, remarquen. També es demana que si es detecta alguna irregularitat es procedeixi en aquell centre de la manera que correspongui.