'El separatisme amenaça el futur d'Espanya' segons el Financial Times

Adverteix que el futur de Catalunya i el País Basc podria estar decidit fins i tot abans que es faci el referèndum a Escòcia el 2014

El text, titulat 'El separatisme amenaça el futur d'Espanya', assegura que escocesos, bascos, quebequesos i flamencs "estaran mirant" la marxa de la Diada de l'11 de setembre a Barcelona. De fet, prediu que el futur de Catalunya dins de l'Estat espanyol podria fins i tot decidir-se abans que els escocesos celebrin el seu referèndum d'independència, previst per la tardor del 2014.

"El proper dimarts, els catalans celebren el seu dia nacional, la Diada, en un any en què la reivindicació per la independència per primera vegada té el suport de més de la meitat de la població, incloent figures com Jordi Pujol, el nacionalista que va governar el govern autonòmic entre el 1980 i el 2003, o Pep Guardiola, l'exentrenador de l'equip de futbol del Barcelona", explica el diari.

Segons David Gardner, els "refinats nacionalistes que governen la Generalitat tenen un dilema" perquè Espanya sembla poc disposada a oferir als catalans el pacte fiscal que reclamen. El periodista explica que l'executiu de Mariano Rajoy està "ideològicament oposat a qualsevol extensió del federalisme fiscal" i que, de fet, el PP "evidentment vol utilitzar la crisi no només per reduir l'estat, sinó per recentralitzar-lo". Amb tot, alerta que Espanya "necessitarà els subsidis de Catalunya per complir amb les obligacions de salut i pensions d'una població que envelleix".

Gardner critica que pels "nacionalistes de dretes espanyols" el sistema de les autonomies és una "dissolució de la indissoluble unitat d'Espanya" i per tant es considera com un element "odiós" que cal suprimir. "Utilitzant el pretext d'una incontinència fiscal de diverses regions, (el govern de Rajoy) amenaça de treure'ls el govern si no accepten objectius de dèficit inviables. Alhora, reforça les institucions provincials, les diputacions, que en la majoria de les zones haurien d'haver estat suprimides pel govern autonòmic però que han esdevingut vehicles pel clientelisme i la influència partidista".

El columnista descriu la situació de dèficit fiscal a Catalunya, comparant-la amb la del País Basc, que té un ràting més elevat que tot l'Estat espanyol gràcies al concert. Gardner destaca que l'autogovern a Bilbao s'ha descrit com un "èxit" i conclou que només oferint als catalans el mateix pacte que als bascos, es pot evitar que Catalunya marxi de l'Estat. "Per mantenir els catalans dins d'Espanya, Madrid hauria d'oferir-los un pacte similar al basc. Però això sembla molt improbable", conclou Gardner.