Poma de Girona pujarà els preus per compensar una caiguda de la collita del 12%

El sector preveu ampliar la producció i la superfície conreada en els propers anys

Tot just s'ha collit un 20% del total de la producció de Poma de Girona però els productors calculen que la xifra total es mourà entorn d'unes 94.400 tones, el que representa un 12% menys que la collita anterior que va ser del tot excepcional assolint un rècord històric de 107.000 tones i trencant totes les estadístiques. La lectura que fa el sector, però, és del tot positiva si es té en compte l'augment de producció de poma al territori en els últims anys. Concretament, aquesta nova collita serà un 9% superior respecte el període 2008-2010 i la més alta dels últims 20 anys si descartéssim la collita passada.

A més a més, s'ha de tenir en compte que la tendència general ha estat la de collites inferiors a l'any passat, amb caigudes que van des de les 9% de mitjana europea o un 24 i 23% a nivell de l'estat espanyol i l'àmbit català respectivament. El sector gironí explica aquesta menor davallada per una climatologia favorable -exceptuant el fred de començament d'any que va afectar la pol·linització de les plantes- i la important presència de xarxes per evitar l'afectació davant possibles pedregades.

Sense estoc als mercats i preus més elevats

L'inici de la comercialització de la Poma de Girona amb la venda de la varietat gala ha estat molt positiva. "Els mercats estan sense estoc de poma i ha vingut molt poca cosa de la producció de l'hemisferi sud" com ara Xile i Nova Zelanda, degut a una climatologia desfavorable, explica el gerent de Girona Fruits i membre del Consell Regulador de la IGP Poma de Girona, Josep Maria Cornell. Davant aquesta falta de producte, es preveu que els preus puguin experimentar un augment d'un 15% respecte l'any passat, unes estimacions que, en cas de confirmar-se, permetrien compensar la caiguda de la producció.

Cal tenir en compte, però, que Poma de Girona exporta al voltant del 25% de la seva producció i que la resta, es queda a l'Estat. Una de les grans incògnites serà veure com respon el mercat interior. Per això s'estan fent campanyes de promoció, com la que es va presentar fa pocs dies amb la presència del cuiner del restaurant El Celler de Can Roca, Joan Roca.

Més superfície conreada en els pròxims anys

El sector de la poma gironina es veurà encara més reforçat a la zona ja que la previsió és que s'incrementi la superfície conreada en els pròxims ays i que actualment és de 2.268 hectàrees. El director territorial del Departament d'Agricultura, Jordi Aurich, ha reconegut l'esforç i l'encert dels productors que en els últims anys han apostat per l'especialització i la recerca de noves varietats en funció de les preferències del mercat. "El temps els està donant la raó i la seva és una aposta ferma de futur", ha dit, alhora que ha destacat l"evolució positiva" d'aquesta activitat fins i tot en temps de crisi.

El sector treballa molt estretament amb l'estació experimental IRTA-Mas Badia, des d'on s'estudien noves varietats i formes d'optimitzar la producció. Actualment, Poma de Girona compta amb quatre varietats reconegudes, que són la Royal Gala -que es comença a collir ara-; la Golden i la Red Delicious -que s'agafaran a partir del setembre-, i la Granny Smith -que s'arrencarà a finals de setembre. També planta dues varietats amb no tanta tradició però sí amb sortida comercial, que són la Fuji i la Pink Ladie.

La collita d'enguany estarà formada per unes 44.400 tones de Golden; 10.700 tones de la varietat vermella; 17.900 de la gala i altres d'estiu; 6.700 tones de la Granny Smith i 14.500 tones més d'altres varietats de tardor.