Empuriabrava substituirà els més de 1.900 plataners per les molèsties que generen als veïns

Es començarà amb una prova pilot de 130 arbres per decidir quina nova espècie és la més adient

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) ha decidit substituir els 1.913 plataners (platanus hispanica) que hi ha a Empuriabrava per un altra espècie.

El motiu ve donat per les nombroses molèsties que provoquen als veïns per la gran quantitat de fulles que perden durant tot l’any. La seva acumulació omple els jardins, les entrades de les cases i dels establiments alhora que tapen els embornals dificultant el desguàs quan plou.

La pèrdua de fulles és causada per una malaltia que també debilita els arbres i no permet podar-los gaire sovint perquè suposa un perill per a l’arbre. Aquest fet també fa que el creixement dels plataners afecti  la il·luminació de la via pública, que en alguns trams queda tapada per les branques dels arbres.

Per tal de buscar una solució a aquesta  problemàtica, l’Ajuntament ha decidit finalment substituir-los per una altra espècie que sigui més adequada. Prèviament però, es farà una prova pilot per seleccionar el tipus d'arbre més idoni, que es portarà a terme a quatre carrers: l'avinguda Tramuntana, l'avinguda de la República Catalana, el carrer de la Muga i l'avinguda Marinada.

A cada una d’aquestes zones s’hi plantarà una espècie diferent d’arbres per seguir-ne l’evolució i comprovar quina s'adapta més bé. Els criteris que s’han seguit per escollir aquestes quatre espècies són que tingui un creixement més lent que els plataners, això implica que s’hagin de podar menys vegades i que siguin  arbres amb fulla petita (menys dura que els plataners) perquè no tapin els embornals.

El projecte a la llarga suposarà un estalvi en la poda i la neteja de carrers i per la prova pilot es plantaran 130 nous arbres aproximadament. La substitució de la totalitat dels plataners es preveu que es faci progressivament per tal que no hi hagi un canvi brusc a nivell paisatgístic.