L'hospital de Palamós i els centres que en depenen ja poden gestionar les seves proves de covid-19

El centre té capacitat per fer unes 300 PCR al seu laboratori

L'hospital de Palamós (Baix Empordà) i els centres que en depenen –integrats al SSIBE- ja són "autosuficients" en la realització i anàlisi de proves PCR.

El laboratori del centre ha habilitat unes instal•lacions i ha incorporat nova maquinària a través de la qual actualment té capacitat per gestionar unes 300 proves diàries sense necessitat de derivar-les a cap altre laboratori extern.

Això suposa una millora en la rapidesa del diagnòstic i detecció de casos positius perquè es pot disposar dels resultats en un període d'entre 24 i 48 hores.

A més, el laboratori ja analitza els tres tipus de proves: les PCR, els tests d'antígens ràpids –que detecten les proteïnes del virus- i els tests serològics –que detecten anticossos-.

Des del març, el laboratori ha realitzat més de 22.000 proves PCR, amb una mitjana de 220 al dia. En concret, durant el mes d'octubre se n'han fet més, de 7.700, un 17% del total. En aquests moments, el laboratori té capacitat per realitzar-ne 300 diàries. Amb la futura i recent incorporació d'un sego equip, però, la previsió és incrementar-les fins a les 400. A més, si fos necessari, es podria implementar un torn de nit que permetria arribar a les 700 en 24 hores.

Les primeres proves PCR a Palamós ja es va començar a fer durant la primera onada de la covid-19 però no de forma regular per la falta de reactiu a nivell mundial. Al maig, es van poder fer les primeres PCR urgents ajudant a millorar la rotació i derivació de pacients sospitosos que acudien a urgències o a aquells pacients pendents d'una intervenció quirúrgica.

Des del mes d'agost, s'ha completat la formació del personal tècnics i el processament de mostres. Actualment, el laboratori compta amb vuit professionals tècnics que realitzen el procés diàriament, incloent els festius, i un facultatiu que es dedica en exclusiva a la gestió d'aquesta secció.

La directora assistencial del SSIBE, Anna Ribera, diu que s'han fet molts esforços per arribar fins aconseguir ser "autosuficients". Per la seva banda, la cap de servei de Laboratori, Natàlia Claver, assegura que ha estat un procés complex però que ara ja es gestionen totes les proves que s'hi fan.

També remarca la importància d'haver incorporat totes aquestes proves a la cartera de serveis del laboratori, que suposa la inauguració d'una secció de biologia molecular. Un avenç que pot ser molt "útil" en un futur per millorar el diagnòstic de diverses malalties infeccioses i d'origen genètic.