La vigilància als gorgs de les Planes d'Hostoles va evitar l'entrada a 35.000 persones durant l'estiu

L'aforament màxim permès és de 200 persones al dia per evitar aglomeracions

La vigilància dels gorgs de les Planes d'Hostoles (Garrotxa) ha permès regular l'accés durant els mesos d'estiu i ha deixat fora a 35.000 persones després que s'arribés a l'aforament màxim permès. Durant la temporada d'estiu l'Ajuntament de les Planes ha registrat una afluència de 21.165 persones. Les limitacions que l'Ajuntament va imposar eren 200 persones al dia com a màxim.

L'objectiu era evitar massificacions en un estiu en què la majoria de visitants eren de zones properes. Des de l'Ajuntament de les Planes han recordat que hi ha diversos indrets naturals de Catalunya on el nombre de visitants d'aquest estiu s'ha multiplicat per dos o per tres, un fenomen que es podria haver repetit en els gorga del Brugent si el consistori no hagués controlat les entrades als gorgs.

El govern local, a més, creu que la regulació dels accessos també ha contribuït a millorar la qualitat de la visita dels grogs, fomentant un turisme sostenible i responsable amb el medi ambient. Les limitacions d'aforament han evitat l'erosió de la zona pel pas de la gent i també s'ha reduït el nombre de deixalles abocades i la contaminació acústica.

L'Ajuntament de les Planes creu que la pandèmia ha mostrat més que mai la importància de controlar els accessos als espais naturals per tal de garantir-ne la seva preservació. Per això el consistori ha demanat trobar estratègies globals. Des de 2017 l'Ajuntament treballa amb la Fundació Emys per implementar el model de vigilància d'accessos i usos del medi natural.