Comença a l'Audiència Nacional el judici contra els jihadistes de Ripoll

El matí es preveu dedicar-lo a qüestions prejudicials

El judici pels atemptats jihadistes del 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils ha començat aquest dimarts al matí a l'Audiència Nacional, a la seu de San Fernando de Henares, davant d'una important expectació mediàtica.

Hi ha tres acusats que s'enfronten a penes d'entre 8 i 41 anys de presó, demanades per la fiscalia, i a penes superiors sol·licitades per acusacions particulars. El judici durarà almenys fins a mitjans de desembre. Aquest matí està previst que es debatin les qüestions prejudicials, i hauria de ser el torn dels acusats, tot i que alguna defensa potser sol·licita que declarin al final de tot del judici.

En declaracions a TV-3, Luis Álvarez Collado, advocat de Driss Oukabir, ha explicat que ell ha aconsellat al seu client que declari i expliqui "el poc que sap" sobre els fets, en els quals, ha assegurat, no hi va participar. "Ell ha perdut un germà però res acredita que estigués dintre de la suposa organització que s'està investigant", ha reblat. Ha assegurat que Oukabir té "unes ganes enormes de poder-se explicar".

Segons l'advocat, la instrucció no acredita "res". "Són fets circumstancials. Que el seu germà estigués? Dons sí. Que conegués els fets? No, perquè la prova és que no l'acusen de les morts ni lesions", ha argumentat. Álvarez Collado ha afegit que si estigués dintre de la cèl·lula ell seria "responsable de tot, no d'una part". Després de descartar un pacte amb la fiscalia, ha insistit que Oukabir no coneixia l'imam de Ripoll ni era religiós.

Per la seva part, Antonio García, advocat del Col·lectiu 11-M, ha opinat que els acusats voldran declarar, perquè asseguren que en tot moment han col·laborat amb la justícia. Ha reconegut que té més dubtes sobre el que farà Oukabir però, en tot cas, ha defensat que hi ha prova "més que suficient" per condemnar-los més enllà del que puguin dir en el judici. "Seran les proves les que parlin", ha insistit.

García considera que sense el concurs de Oukabir no s'hagués produït l'atemptat de la Rambla, almenys com a cooperador necessari. "És membre de la cèl·lula, comparteix els objectius, assumeix l'objectiu de matar i a més aporta una contribució decisiva", ha dit, sobre el lloguer de la furgoneta. Sobre Mohamed Houli, ha indicat que també forma part de la cèl·lula, col·labora en la preparació dels atemptats i aporta el seu passaport per la fugida de l'autor material. També fa un reconeixement de la Rambla dies abans. "Estava també participant i ha de respondre dels assassinats", ha resumit l'advocat, que ha opinat que la instrucció ha estat "impecable" per part dels cossos policials, especialment dels Mossos d'Esquadra.