Urbanisme s'adorm en l'aprovació del POUM de Navata i bloqueja una desena de projectes

Fins a set plans d'àmbit privat i tres de públics no es poden executar

La Comissió d'Urbanisme de Girona ha decidit no incloure l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Navata (Alt Empordà) en la ponència d'aquest 16 de novembre malgrat el 16 de setembre ja es van complimentar tots els tràmits pendents per part de l'Ajuntament.

Aquest fet provoca que fins a set projectes privats i tres d'àmbit públic no es puguin executar a falta del vistiplau d'Urbanisme. Les actuacions privades són en la seva totalitat de veïns que volen construir-se una casa al municipi i els és impossible començar les obres perquè el POUM no està aprovat. En un dels casos es tracta d'una casa al Golf de Torremirona que està esperant des del 2014 a poder començar la construcció.

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Jaume Homs, assenyala que des d'Urbanisme li han comunicat que "hi han altres projectes pendents d'aprovar abans" però el batlle entén que "això no és una raó per a nosaltres". L'Ajuntament també és part damnificada, ja que té tres projectes que no pot tirar endavant pel mateix motiu.

Dos d'ells consisteixen en l'ampliació i millora d'equipaments municipals. Un d'ells és la compra d'un terreny per a la construcció del nou consistori i la segona és per a l'ampliació de la deixalleria municipal que s'està quedant petita. El tercer projecte és un canvi de tipologia d'una parcel·la de 800 metres quadrats per a equipaments que serviria per a urbanitzar-hi en un futur.

Altres actuacions que contempla el POUM és la connexió del nucli amb la urbanització de Torremirona en la vessant est, a través del carrer de les Alzines, sense que sigui necessari agafar el cotxe per arribar al poble, unificant les zones i facilitant l'arribada a l'escola dels infants.

Anys d'espera

Aquest és un projecte que està pendent de ser finalitzat des del 2014, moment en que es van iniciar les licitacions de redacció i elaboració del nou Pla. El consistori va aprovar inicialment el document el gener de 2018 i provisionalment el citat setembre d'aquest any, ja que l'equip de govern estava pendent d'una documentació que no els era enviada per part de l'Òrgan Tècnic Ambiental (OTA) de la Generalitat.

A dia d'avui l'Ajuntament ja ha complert amb la seva part i ara només queda que Urbanisme debati i aprovi definitivament el Pla, que posteriorment restarà trenta dies en exposició pública. Amb tot, si Urbanisme inclou al desembre el POUM de Navata això voldria dir que els projectes pendents no es podrien iniciar, com a molt d'hora, fins febrer de 2021.