Comença el cribratge massiu a Palafrugell en veure que la transmissió ''és difícil de controlar'' al municipi

Salut vol fer unes 2.000 PCR en dos dies

Aquest matí ha començat el cribratge massiu que s'ha fet a Palafrugell (Baix Empordà) per tal d'intentar frenar l'expansió de contagis de covid-19 entre la població. I és que aquesta localitat és la segona de Catalunya amb l'índex de risc de rebrot més alt, per darrera d'Amposta.

El gerent del CatSalut a Girona, Martí Carreras, reconeix que la transmissió "és difícil de controlar" al municipi i per això fan servir aquesta eina. "Tenim diferents brots detectats i la situació és complicada amb dades molt elevades", assenyala.

Salut preveu fer unes 2.000 PCR en dos dies per tal de buscar persones asimptomàtiques d'entre 30 i 60 anys.

"Ens focalitzem en aquesta edat, però els veïns que vinguin també poden fer-se la prova", recorda el gerent del CatSalut a Girona, Martí Carreras.

De fet, Carreras ha explicat que estan preparats per fer molts més testos dels que preveuen i assenyala la importància del cribratge, si bé recorda que "només és una eina més". "El més important és que s'acompanyi amb la resta de mesures i evitar el contacte social", ha assenyalat.

El director d'Assistència Primària de Palafrugell del SSIBE, Nacho Pascual, explica han detectat que la majoria dels contagis es produeixen en persones d'entre 30 i 60 anys i amb un nivell socio-econòmic més baix. Amb tot, Pascual ha desmentit que hi hagi "barris concrets" on la covid estigui disparada.

Preocupa tota la regió

Preguntat sobre la incidència de la pandèmia al Baix Empordà, Carreras ha reconegut que la comarca és una de les que té un nombre més elevat de casos per habitant, però deixa clar que estan preocupats "per tota la regió sanitària". "A tot arreu està malament i que potser demà es dispara a la Garrotxa, al Ripollès o al Pla de l'Estany", ha concretat.

El gerent del Catsalut ha explicat que la voluntat és "focalitzar les mesures" com el cribratge per poder anar a l'arrel i evitar la reproducció de les cadenes de transmissió. Amb tot, Carreras ha insistit en la necessitat de "limitar la mobilitat al màxim" com un element "imprescindible" per frenar el virus.

Col·laboració amb l'Ajuntament

Des del CatSalut han agraït la col·laboració de l'Ajuntament a l'hora d'organitzar el cribratge, així com dels professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) encarregats de gestionar la logística del cribratge. Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut (ICS) és el responsable de posar la part informàtica per tramitar les dades, mentre que l'Àrea Bàsica de Palafrugell aporta els professionals encarregats de fer les proves.

L'alcalde de la localitat, Josep Piferrer, ha volgut fer una crida als veïns per tal que anessin a fer-se la prova i espera que se superin les 2.000 PCR previstes en aquests dos dies. Palafrugell té una població de prop de 23.000 habitants.