La pujada d'IVA obligarà al Festival Castell de Peralada a fer canvis

Oriol Aguilà avisa que el públic no es pot permetre pagar entrades més cares

Després de tancar la 26a edició amb 19 actuacions i més de 20.000 espectadors, el director del Festival Castell de Peralada ha explicat que estan "molt satisfets" amb les xifres aconseguides durant aquest any. "En un moment tant complex, amb tantes dificultats, penso que podem estar molt contents amb els resultats obtinguts i amb la resposta del públic", ha detallat Aguilà. El certamen ha tingut una ocupació del 84% i ha comptat amb tres estrenes mundials absolutes i una estrena europea. "Tot i les dificultats no podem baixar el llistó i cal mantenir la qualitat i la programació que ens ha fet tant especials", ha assenyalat el director.

Tot i les circumstàncies econòmiques actuals, el festival té previst continuar amb la creativitat i les línies que ha promogut des dels seus inicis: la òpera, la dansa i l'estil musical. No obstant això, Aguilà ja ha avisat que el certamen haurà de replantejar-se alguns elements de cara a l'any vinent. "Davant la pujada de l'IVA el proper setembre hem de ser sensibles i no podem pensar que els ciutadans poden pagar l'augment de les entrades perquè hi ha un topall que no es pot saltar", ha ressaltat. Segons el director, l'augment fins al 21% de l'IVA en el sector cultural no té "cap sentit" i provocarà una disminució "molt notable" del consum en aquest àmbit. "Cal estar atents a aquest aspecte a l'hora de programar els esdeveniments i espectacles", ha alertat Aguilà.

El director ha demanat al govern estatal que "rectifiqui, tiri endarrere i potenciï altres polítiques" que ajudin a promocionar el sector. "Rectificar és de savis i per tant en aquests moments estem esperant que el govern estatal es repensi la seva decisió", ha assenyalat. Aguilà ha afirmat que la crisi econòmica ha afectat el festival però que, de moment, només han patit les conseqüències de forma indirecta. "Vivim moments complicats i aquesta situació afecta a moltes famílies i, per tant, també suposa una complicació afegida per al festival" ha assegurat.

D'altra banda, Aguilà ha destacat que el certamen empordanès continuarà promovent i donant a conèixer els seus projectes arreu d'Europa. "Aquest any hem rebut assistents dels Estats Units, Regne Unit, Itàlia, França o Alemanya i això és gràcies a la nostra voluntat de promoure el festival arreu del món", ha ressaltat el director. En aquest sentit, el certamen té previst continuar en aquesta línia i atraure nous artistes internacionals per potenciar el públic europeu i d'altres continents. 

De moment, el festival ja ha donat a conèixer quatre pinzellades de la seva pròxima programació. L'any vinent, el certamen situat a Peralada (Alt Empordà) comptarà amb la soprano Sondra Radvanovsky que cantarà 'Norma' de Bellini i estarà dedicat als compositors Verdi i Wagner amb motiu del seu bicentenari.