La calor i el tipus de sorra impedeixen que es pugui reintroduir la tortuga marina

Una investigació conclou que no hi ha bones condicions perquè els ous sobrevisquin

La tortuga careta o tortuga babaua és el tipus de tortuga marina més abundant del Mediterrani però esta classificada com una espècie en perill d'extinció. Cada any, aquesta espècie fa unes 5.000 postes d'ous al Mediterrani, una xifra molt inferior als 80.000 nius anuals de les de l'Atlàntic o les postes a l'oceà Índic, entre 70.000 i 140.000 l'any.

Aquesta situació sumada a que havien detectat algunes postes ocasionals a la part occidental del Mediterrani, va portar investigadors del Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera a preguntar-se si en el passat el litoral català havia estat una zona de nidificació d'aquesta espècie i si ho podria tornar a ser. Així, amb l'ajuda de la fundació Territori i Paisatge, van començar un estudi l'any 2006 que tenia com a objectiu analitzar si a les platges catalanes hi ha les condicions necessàries per establir nius de tortuga marina. L'article ha vist la llum aquest any.

"Volíem veure si les platges catalanes tenien les condicions per acollir tortugues reproductores i, si la resposta era que sí, plantejar la possibilitat de fer una reintroducció", ha explicat Xavier Capalleras, un dels investigadors responsables de l'estudi juntament amb Andrea de Haro i Joan Budó.

El primer pas ha estat controlar la temperatura de la sorra a la fondària on les tortugues ponen els ous. Per això, van enterrar sensors de temperatura a les platges menys poblades de l'Empordà i del Delta de l'Ebre. El sensor l'enterraven a la fondària i a la distància del mar on les tortugues, de forma natural, acostumen a pondre els ous. El segon pas ha estat analitzar la qualitat de les sorres per saber si permeten que els ous tinguin suficient oxigen.

"Els sensors es van posar en platges de l'Empordà, que coincideixen amb parc natural dels Aiguamolls i del Montgrí, i al Delta de l'Ebre perquè les tortugues necessiten platges amb poca freqüentació humana i poques construccions", ha detallat Capalleras. Les tortugues ponen els ous entre juny i juliol i les cries neixen entre finals d'agost i setembre, justament quan les platges estan més massificades. Per això, també calia trobar platges poc humanitzades.

Un cop van tenir els resultats de les temperatures captades pels sensors, els investigadors van veure que al nord de Catalunya -a la zona de l'Empordà- les temperatures eren massa baixes. "Podria ser un any especialment fred, però vam fer una correlació de la temperatura de la sorra amb les temperatures dels últims 20 anys i el resultat continuava essent negatiu", ha explicat Capalleras. Això faria que els ous tinguessin poques probabilitats de sobreviure i, si ho arribessin a fer, només naixerien mascles perquè el sexe de les tortugues ve determinat per les temperatures.

Descartat el nord, es van centrar en els resultats al sud de Catalunya on van comprovar que les temperatures són més elevades i farien viables els nius de tortuga marina. El problema de les platges a les Terres de l'Ebre, però, és un altre: que la sorra és argilosa i no permet que passi suficient oxigen perquè els ous sobrevisquin.

"Al nord per temperatura i al sud per qualitat de la sorra, les condicions no permeten que a Catalunya es pugui establir una població de tortuga babaua", ha conclòs Capalleras, que afegeix que si les tortugues "no vénen soletes" no hi ha cap factor que aconselli que s'intenti una repoblació.