Lloret diu patir sobreocupació hotelera i la Generalitat assegura que ho combat

L'Ajuntament manté que no té constància de les inspeccions per evitar que les habitacions s'omplin més del compte

Una cinquantena d'hotels de Lloret de Mar han estat inspeccionats des de Setmana Santa per part de la Direcció General de Turisme. Aquestes actuacions han inclòs, segons fonts de l'organisme, el trasllat d'inspectors fins a la localitat selvatana aquest estiu. I tot i que des de Turisme es reitera que les inspeccions s'han fet en col·laboració amb el consistori i el sector turístic, Orobitg sosté que no tenen constància que cap inspector s'hagi desplaçat fins a Lloret per combatre la sobreocupació, sinó només de requeriments d'informació fa aproximadament un mes. És per això que demana més implicació de la Generalitat, tot i que és conscient que "no existeix un cos d'inspectors suficient per tenir accions immediates".

Un dels ingredients del "còctel" que condueix a l'incivisme

L'Ajuntament de Lloret considera que la sobreocupació hotelera, que permet abaratir el preu de les habitacions en encabir-hi més gent de la permesa, és un dels ingredients del "còctel" que porta l'incivisme a la localitat. Orobitg lamenta que alguns operadors ofereixen als seus webs ocupacions que infringeixen la legislació turística, així com promocions vinculades al consum d'alcohol i a la festa "desenfrenada".

Els clients d'aquests operadors són els que causaven la majoria de conflictes, de manera que van determinar que la sobreocupació també era una problemàtica, recorda el tinent d'alcalde de Turisme de Lloret. En algunes pàgines d'operadors europeus, per exemple, s'oferien habitacions quàdruples, un tipus d'allotjament que només es permet a les famílies amb nens però no al públic jove.

Perseguir el 'tot inclòs'

Orobitg ha explicat que a part de la sobreocupació també es volen combatre pràctiques hoteleres com el 'tot inclòs' amb la beguda, ja que vulnera la legislació turística i la de salut de la Generalitat. "Si bars o discoteques no poden fer promocions com la del 2x1 perquè és il·legal, no té sentit que un hotel pugui facilitar totes les begudes alcohòliques durant el dia o determinades hores del dia" amb el sistema del 'tot inclòs', argumenta el tinent d'alcalde de Turisme.

En aquest sentit Orobitg ha concretat que la Generalitat també ha dut a terme campanyes d'inspecció d'aquesta pràctica hotelera del 'tot inclòs'. Així mateix, les inspeccions de Turisme també serveixen per detectar altres irregularitats, com que la qualitat dels serveis hotelers s'adeqüi a la seva categoria, per exemple.

D'altra banda, Orobitg ha reflexionat que la sobreocupació hotelera no és una pràctica exclusiva de Lloret, sinó que es repeteix en altres destinacions turístiques com el Maresme o la Costa Daurada. Remarca que la voluntat d'eradicar-la cal que sigui present arreu ja que sinó es produeix una "competència deslleial" pels empresaris lloretencs.

Obertura d'expedients per Setmana Santa

L'Ajuntament i la Direcció General de Turisme van treballar plegats durant la Setmana Santa passada amb inspeccions que van acabar amb l'obertura d'expedients i amb almenys tres actes aixecades. Les actuacions incloïen, per exemple, el requeriment de la relació de reserves dels establiments per comprovar que s'adeqüessin a l'aforament real.

Així mateix, després dels aldarulls de l'estiu passat, la Generalitat va engegar una inspecció que va dur a l'obertura d'un expedient per sobreocupació a l'hotel HTop Gran Casino de Lloret, també vinculat a la pràctica del 'tot inclòs'.