Agullana i la Jonquera donen per tancada la polèmica en la petició d'ajuts pel #FocEmpordà

Alfons Quera recorda que la demanda de 740.000 euros es va fer de manera "clara i explícita"

L'Ajuntament de Figueres era el que inicialment més diners demanava en concepte d'ajudes pels danys causats per l'incendi de finals de juliol a l'Alt Empordà. Després va rectificar, però, i va rebaixar els 740.000 euros que volia en un principi fins als 26.000.

El consistori figuerenc ho va fer després de rebre crítiques d'ajuntaments com el d'Agullana o la Jonquera, que qualificaven la capital altempordanesa d'insolidària per demanar més diners que els municipis directament afectats pel foc -el terme de Figueres amb prou feines es va cremar. L'Ajuntament va atribuir a "un error" la xifra inicial, i va argumentar que havien barrejat els danys de l'incendi a la xarxa de l'aigua (xifrats en 26.000 euros) amb el cost que té el projecte global per reparar el sistema de canonades que distribueixen l'aigua des de Boadella.

Un cop feta pública la rectificació, Agullana i la Jonquera han acceptat el canvi. Tot i això, Quera ha volgut recordar que les declaracions la setmana passada dels responsables municipals de Figueres van ser "molt clares" en el sentit que es demanaven 740.000 euros. "Pensar una altra cosa és ofendre la gent, és pensar que la gent té memòria de peix", ha argumentat Quera. A partir de la rectificació "clara" del consistori figuerenc, però, ja donen el tema "per tancat", ha afegit.

Sobre la possibilitat que Quera no anés com a polític al concert solidari que es farà al setembre a Figueres per ajudar els afectats pel foc, l'alcalde d'Agullana ha argumentat que un cop s'ha recuperat la "sensatesa", en principi sí compten assistir-hi en nom de l'Ajuntament.

Així mateix, Quera ha volgut recordar que han viscut situacions "molt complicades" i que la gent encara està afectada. És per això que demana als responsables polítics "el màxim respecte" per als damnificats pel foc.

Per la seva banda, l'alcaldessa accidental de la Jonquera ha manifestat que accepta l'argumentació de l'Ajuntament de Figueres que hi ha hagut una confusió entre les millores de la xarxa de canalització i els danys de l'incendi. "Si ells al·leguen això em sembla bé", ha apuntat Carreras. D'altra banda, sobre l'assistència al concert de Figueres, l'alcaldessa accidental de la Jonquera ha explicat que sí que hi voldrien anar, però que si finalment no ho poden fer és perquè coincideix amb el dia principal de la festa major del poble.

Crida per trobar voluntaris per netejar espais afectats de Darnius

Un dels actes solidaris que s'ha organitzat per pal·liar els efectes de l'incendi que va cremar unes 13.000 hectàrees de l'Alt Empordà és una jornada per netejar espais afectats de Darnius. Es convoquen els voluntaris interessats el dia 1 de setembre a les nou del matí a la plaça del poble, i es demana que vagin equipats amb guants de seguretat i botes. La jornada està organitzada pels Amics del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, Parc Natural de Serra Verdera, Serra de Rodes i Cap de Creus (Pitruc) -es poden trobar més detalls d'aquest acte solidari al web iaeden.cat/focalcor.