Els danys municipals causats pel gran incendi de l'Alt Empordà baixen a 613.000 euros

Figueres havia demanat "per error" més de 700.000 euros per arreglar unes canonades quan en feien falta 26.000 euros

Després del gran incendi que va calcinar 13.000 hectàrees de l'Alt Empordà, els ajuntaments afectats van fer arribar al Consell Comarcal -que actuava de finestreta única- la valoració dels danys que el foc havia provocat. La llista incloïa, entre d'altres, els desperfectes en equipaments i mobiliari urbà i la factura dels efectius que s'havien mobilitzat per apagar les flames i atendre la població.

En total, tretze ajuntaments, el Consorci Salines-Bassegoda i el mateix Consell Comarcal han presentat la sol·licitud per acollir-se als ajuts. De forma sorprenent, però, dels més d'1,3 MEUR que es demanaven, Figueres era el municipi que més danys acreditava.

En concret, 739.431,71 euros, més de la meitat d'aquest global. Segons el consistori, corresponien als desperfectes que el foc havia provocat a les canonades que porten l'aigua des del pantà de Boadella. Aquesta quantitat superava amb escreix la d'altres pobles més afectats pel foc (a la Jonquera, per exemple, es demanaven 105.790 euros i a Terrades, 77.712 euros).

Un cop el Consell Comarcal va fer públic el llistat, les crítiques cap a l'Ajuntament de Figueres no es van fer esperar. Sobretot, alcaldes com el d'Agullana, Alfons Quera, o la Jonquera, Sònia Martínez, van criticar que Figueres fos insolidària i demanés més diners que els municipis directament afectats pel foc.

Ara, després d'aquestes crítiques, l'Ajuntament de Figueres ha rectificat. En un comunicat, el consistori atribueix a "un error" el fet que es comptabilitzessin gairebé 740.000 euros per danys. Segons l'Ajuntament, els tècnics comarcals es van equivocar a l'hora d'interpretar les xifres.

Error d'interpretació

En realitat -com assegura el consistori- van barrejar els danys de l'incendi (xifrats en 26.000 euros) amb el cost que té el projecte global per reparar el sistema de canonades que distribueixen l'aigua des de Boadella. Aquesta obra, segons l'Ajuntament, és necessària perquè l'actual sistema ha quedat obsolet i hi ha trams de canonada que tenen "més de 40 anys d'antiguitat".

Segons l'equip de govern, per suplir les carències de la xarxa actual, cal aixecar un nou sistema d'abastament alternatiu. L'Ajuntament assegura que vol encarar l'obra dins aquest mandat i, per això, reclama recursos al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Així, al comunicat, l'Ajuntament aclareix que "es demanen 26.000 euros per reparar el tram de les canonades que va quedar afectat per l'incendi". D'altra banda, Figueres també recorda que si el foc "hagués trencat la canonada, la ciutat i part de la comarca -en total, més de 50.000 persones- s'haurien quedat sense aigua entre set i deu dies com a mínim".

D'aquesta manera, amb les xifres a la mà, que va fer públiques el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, els danys municipals per l'incendi baixen substancialment. En concret, dels 1,3 MEUR inicials a 613.835,95 euros.