Palafrugell encara espera cobrar més de 200 multes posades per fer 'botellón' a la platja

L'ajuntament calcula que un 90% de les sancions són a turistes

Els 'botellons' a les platges de Palafrugell (Baix Empordà) van suposar un problema la primera part d'estiu a la localitat baix-empordanesa. Fins al punt que l'Ajuntament va decidir que hi hagués vigilància durant 24 hores, per tal d'evitar les reunions entre joves que es trobaven per beure alcohol. Una mesura que va funcionar i que sumat al fet d'haver tret a la llum la problemàtica, va reduir de manera "dràstica" les sancions que es van imposar, segons explica l'alcalde del poble, Josep Piferrer.

Unes multes que encara no s'han començat a cobrar, però que Piferrer deixa clar que arribaran als infractors, la immensa majoria de fora de la localitat. En total, durant l'estiu la Policia Local va aixecar 212 actes per beure alcohol a la via pública, tot i que cada intervenció en 'botellons' també comportava altres sancions com no portar mascareta, consum de drogues o desobediència als agents de l'autoritat.

La gran majoria, jovent de fora de Palafrugell

Piferrer explica que la immensa majoria de les persones a qui s'ha multat són de fora de Palafrugell i que només passa les vacances o els caps de setmana als municipis costaners. En molts casos, explica l'alcalde, es tracta de joves que feien el 'botellon' a la platja i, sense saber-ho, eren els seus propis pares qui trucaven a la policia perquè no podien dormir.

El batlle assenyala que el fenomen s'ha estès aquest darrer estiu i ho vincula en bona part perquè els locals d'oci nocturns no han pogut obrir amb normalitat. "Hem viscut una situació nova, però per fortuna l'hem sabut resoldre", remarca.

Les platges on es van aplicar més sancions per beure alcohol van ser les més grans que té el municipi, la de Llafranc, la de Tamariu i la del Canadell, a Calella de Palafrugell.

El control d'accés, "un èxit"

Si la nit ha estat la creu a les platges, el dia ha estat la cara. El control d'accés per poder accedir-hi i l'aplicació que es va desenvolupar per advertir quan estava plena una platja han estat "un èxit". Piferrer admet que al principi hi havia gent que "no ho veia gaire clar" però al final ha servit per fer de Palafrugell una "zona segura, com la resta de Costa Brava del Baix Empordà".

En aquest sentit, l'alcalde revela que van comprovar que es generava un "canvi de torn" dels banyistes. "Com que molts eren de segona residència a les dues marxaven a dinar a casa. Al final, tu sabies que si anaves a la platja abans de les deu del matí o a les dues del migdia, tenien lloc", ha conclòs.