Torra, Puigdemont i Mas demanen des de Perpinyà la mediació internacional

Tots tres es mostren "escèptics" amb la taula de diàleg

Els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el president inhabilitat Quim Torra es proclamen del "partit dels expresidents represaliats" i demanen des de Perpinyà, a la Catalunya del Nord, mediació internacional per resoldre la situació de Catalunya.

Tots tres han signat un manifest on han reclamat suport internacional: "L'Europa dels drets humans és incompatible amb un país que es dedica a la repressió". Els expresidents han volgut simbolitzar amb l'acte la seva "persecució política" i han assegurat que la seva situació "ultrapassa els partits". D'altra banda, s'han mostrat "escèptics" amb la taula del diàleg.

En aquest sentit, Mas ha dit que "per resoldre el problema real cal l'exercici d'autodeterminació, que sembla molt lluny". Per la seva banda, Puigdemont ha afirmat que "avui Catalunya té menys competències i menys recursos que abans de la taula".

Els dos expresidents de la Generalitat i el president inhabilitat han escenificat aquest divendres des de la Casa de la Generalitat de Perpinyà una imatge "d'unitat" i de cohesió. Tots tres han assegurat ser víctimes de la "repressió de l'estat espanyol" i s'han autoproclamat militants "del partit dels presidents represaliats per l'estat espanyol". En aquest sentit, l'expresident Mas ha dit que la situació "ultrapassa els partits". "Nosaltres estem aquí perquè hem estat presidents d'una institució", ha insistit a preguntes dels periodistes sobre el seu posicionament de cara a les properes eleccions.

"Els tres estem patint una persecució judicial i econòmica i tenim causes judicials pendents de resolució als tribunals europeus, en els que confiem molt més que en els espanyols", ha dit Mas. L'expresident ha assegurat que no han organitzat l'acte per queixar-se ni "exhibir ferides" sinó per explicar-se i "fer pedagogia". "És una anormalitat absoluta i cal recordar-ho", ha dit. "Se li hauria de dir a l'estat espanyol que és una estupidesa contestar la política per la via judicial", ha afegit.

Puigdemont, per la seva banda, ha assegurat que l'acte busca "denunciar la persecució política". "Els catalans tenim el dret de ser i no només a que ens tolerin sinó que ens respectin", ha insistit. En aquest sentit, ha dit que continuaran treballant per la defensa dels drets fonamentals amb "pau, democràcia i la paraula"

Torra també ha aprofitat per denunciar que l'autonomisme deixa "amb les mans lligades" Catalunya i que "a deriva autoritària de l'Estat ha arribat a tocar drets fonamentals". "La repressió continua, mani qui mani i sigui del color que sigui", ha assegurat. "Nosaltres som l'exemple que no és possible esperar una justícia d'imparcialitat a l'estat espanyol i que la única possibilitat que tenim per les nostres causes és Europa".

Per això, tots tres han reclamant en un manifest conjunt "mediació internacional" per resoldre el conflicte català. Puigdemont ha afirmat que "no hi haurà mediació internacional si no la demanem o alguna de les parts hi renuncia". "És la insistència i la persistència la que hem de tenir sempre de divisa. Diria que tots els conflictes del món que s'han resolt s'han fet amb mediació", ha afegit.

Per la seva banda, Mas ha assegurat que el sobiranisme i l'independentista han d'aprofitar les properes eleccions al Parlament per "ampliar la seva majoria i "si cada vegada és més amplia la mediació internacional cada dia serà més propera", ha dit.

Arribar al 50% a les urnes

En aquest sentit, tots tres han reivindicat la necessitat que l'independentisme superi la barrera del 50% a les urnes per aconseguir ser escoltat arreu. Puigdemont, ha afirmat que a l'independentisme no li ha fer por arribar al 50% dels vots. "És a l'únic que no l'ha d'espantar i crec que ha de trobar una resposta igual de coral a la de l'1-O", ha dit. "O farem el mateix que quan erem el 47,5%?, s'ha preguntat l'expresident.

"Esceptics" amb la taula de diàleg

D'altra banda, els tres s'han mostrat escèptics amb la taula de diàleg amb l'estat espanyol i ha assegurat que és necessària però que no confien en que tingui resultats. De fet, Puigdemont ha assegurat que "Catalunya té menys competències" ara que abans que es crees la taula. Mas, en canvi, ha dit que "per resoldre el problema real cal l'exercici d'autodeterminació, que sembla molt lluny".

Expectació a les portes de la Casa de la Generalitat

Torra, Puigdemont i Mas han arribat en vehicles separats cap a les onze del matí. El primer a fer-ho ha estat l'expresident Artur Mas. Posteriorment, ho ha fet Quim Torra i Carles Puigdemont, que s'ha trobat amb Torra i han entrat tots dos junts a peu a l'edifici de la Casa de la Generalitat. A l'exterior els esperaven una desena de persones a crits de presidents i diversos càrrecs electes.