Els sanitaris gironins, distingits amb la Mosca de Sant Narcís per la seva lluita contra la covid-19

El Col.legi de Periodistes distingirà la revista Recvll de Blanes

Els professionals mèdics que han lluitat i continuen combatent la pandèmia de la covid-19 rebran la Mosca de Sant Narcís 2020 que atorga el Col.legi de Periodistes de Girona.

L'entitat ha volgut reconèixer la tasca dels sanitaris que han estat "a primera línia". "Des dels metges, les metgesses fins al personal de neteja dels hospitals, passant per infermeres, zeladors, auxiliars d'infermeria o treballadors i treballadores dels centres geriàtrics... Són milers les persones que es mereixen aquest reconeixement", asseguren des del col.legi.

El premi el recolliran, en representació de tots ells, la presidenta del Col.legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Girona, Alícia Rey, i el president del Col.legi Oficial de Metges de Girona, Josep Vilaplana.

D'altra banda, el guardó destinat a reconèixer trajectòries professionals dins l'àmbit del periodisme recaurà enguany en la revista Recvll de Blanes. La revista va néixer el 12 de juny del 1920, gràcies a la iniciativa d'uns joves del municipi amb inquietuds periodístiques. Aquell dia, veia la llum el primer exemplar escrit a mà i, uns mesos més tard, ho faria el primer número imprès. Tot i el parèntesi que va suposar la Guerra Civil, la revista es va tornar a publicar el Nadal del 1949 i l'any 1964 es va convocar el primer Premi Literari Recvll, que aquest any ha arribat a la seva 56a edició.

"La revista és un cas particular en la premsa comarcal catalana, tant per la seva longevitat com per la transcendència", remarquen.

Els periodistes trien la Mosca Grossa i la Mosca Borda

Tot i així, els dos guardons més reconeguts que entrega la delegació gironina del Col•legi de Periodistes són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. La primera d'elles és per al professional o col•lectiu que més ha facilitat la tasca i la Borda s'entrega a aquella persona o entitat que ha posat més pals a les rodes als periodistes.

Aquest premi s'escull per votació popular i el veredicte es publicarà durant la gala d'entrega dels premis. Tot i això, sí que es coneixen els finalistes de cada categoria, que també han estat proposats pels mateixos professionals.

Per una banda, en l'apartat de la Mosca Grossa, els quatre finalistes són la responsable de comunicació de l'Ajuntament d'Olot, Anna Diago, per la seva predisposició, atenció i "bon humor"; els responsables de comunicació de l'ICS de Girona, Glòria Ametller i Francesc Solà, que han "estat al peu del canó en moments difícils" i des de l'inici de la pandèmia; el cap de premsa de l'Ajuntament de Palamós, Joan Cama, per ser "un gran facilitador de la feina" dels periodistes i, finalment, l'oficina de Comunicació de l'Ajuntament de Girona per la "bona sintonia amb els mitjans", que s'ha "evidenciat" durant la pandèmia i el temporal Gloria.

Per contra, com a nominats a la Mosca Borda hi ha l'ajuntament de Sant Joan les Fonts per "manca de transparència"; la Lliga de Fútbol Professional per "complicar la feina als professionals", Vibra Comunicació –responsable de la comunicació dels festivals Strenes, Acústica, Acustiqueta i Sons del Món- i Promo Arts Music per "intromissió excessiva". Els periodistes critiquen que "aquesta voluntat de control" ha arribat a "l'extrem" de "demanar als periodistes que cobrien les Nits d'Acústica que no publiquessin imatges sense el seu previ vistiplau".

Aquest any, el guardó que s'entregarà és obra de l'artista Carme Sanglas. El premi dona tot el protagonisme a la figura de la mosca, que ha passa de ser un ésser minúscul a adoptar "proporcions considerables". Sanglas ha creat una figura de bronze, un material "noble i perdurable" per visualitzar " l'esforç per entendre, a la valentia en la denúncia, a l'encert en la cerca de la veritat i també un toc d’atenció a qui es faci l'orni”

La gala d'entrega de premis, que aquest any arriben a la seva 32a edició, es farà el dimarts 13 d'octubre a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.