Neix a Llançà el Premi Calders d'Assaig Periodístic

El guardó, dotat amb 6.000 euros, busca "projectar" la població a través de la vessant literària

L'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà), personalitat del món cultural i l'editorial Comanegra han impulsat la primera edició del Premi Pere Calders d'Assaig Periodístic. El guardó, dotat amb 6.000 euros –sense comptar drets d'autor-, busca resoldre "el deute" històric del municipi amb l'escriptor, que va estiuejar-hi durant més de 30 anys.

També vol "projectar" la població a través de la vessant literària. Els autors, que hauran d'utilitzar un pseudònim, podran presentar les seves obres fins al 31 de març i el guanyador es donarà a conèixer el 21 de juliol a Llançà, just quan farà 27 anys de la mort del periodista i escriptor.

Pere Calders, escriptor, periodista i dibuixant, va ser conegut sobretot per la seva faceta de "contista". La seva vinculació amb Llançà va començar poc després que la família tornés del seu exili a Mèxic, l'any 1963 quan seguint la recomanació d'uns amics van visitar el municipi. El mateix Calders va descriure la seva relació amb Llançà com "un amor a primera vista", que va durar més de 30 anys.

L'alcalde del municipi, Francesc Guisset, ha assegurat que el premi resol un "deute" històric que tenia Llançà amb l'escriptor i que busca "no només projectar el municipi sinó també la llengua catalana recuperant els autors més insignes".

Durant la presentació del premi, la també periodista i neta de Calders, Diana Coromines, ha reivindicat la figura del seu avi com un autor amb un "estil particular" capaç de convertir les seves obres en textos "plenament vigents".

El director de l'editorial Comanegra, Joan Sala, per la seva banda, ha assegurat que espera que el guardó se situï al capdavant dels 900 premis literaris que hi ha a Catalunya. "Crec que si Llançà ho sap aprofitar bé pot ser un incentiu", ha afirmat.

Les bases del concurs

Els autors que vulguin concórrer al premi hauran de presentar les seves obres amb pseudònim i tindran de temps fins al 31 de març. Els treballs hauran de ser inèdits i no podran estan pendents del veredicte de cap altre concurs. Tindran temàtica lliure –sempre en llengua catalana- oberta a qualsevol camp del pensament literari, sociològic, científic, biogràfic, filosòfic o polític, entre d'altres.

Els originals hauran de tenir una extensió d'entre 200.000 i 300.000 caràcters i el guanyador es donarà a conèixer el 21 de juliol de l'any que ve, coincidint amb l'aniversari de la mort de l'autor.

El primer Premi Pere Calders d’Assaig Periodístic es publicarà en el marc de la Setmana del Llibre en Català del 2021.