Urbanisme aprova ampliar el CAP de Palafrugell i admetre nous usos culturals al far de Roses

També es podrà rehabilitar el far i el baluard de Sant Antoni

La Comissió territorial d’urbanisme de Girona ha aprovat definitivament avui dues modificacions del planejament de dos municipis que faran possible ampliacions o nous usos d’equipaments. Així, es podrà ampliar el CAP de Palafrugell (Baix Empordà) i també tirar endavant el projecte de l’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) per donar el far de nous usos socioculturals.

En el cas de Palafrugell, l’actual CAP, construït fa poc més de 20 anys, ocupa una finca amb una superfície de 1.288 metres quadrats amb façana als carrer Àngel Guimerà i Sant Ramon. Les seves instal·lacions són insuficients per atendre les necessitats dels seus usuaris i el Departament de Salut n’impulsa l’ampliació.

A la punta dels Brancals, en una parcel·la propietat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, hi ha dues edificacions incloses en el catàleg de patrimoni, com són el baluard de Sant Antoni i el far. L’Ajuntament disposa de la concessió, per part de l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB), de les instal·lacions auxiliars del far de Roses. En aquest sentit, el consistori impulsa un projecte per rehabilitar ambdós edificis i fer l’entorn accessible per al gaudi ciutadà, creant un espai cultural relacionat amb aquest patrimoni i complementant-lo amb un bar-restaurant en espais que actualment no són necessaris per a l’activitat del far.

Així, els terrenys del far, el baluard i el seu entorn passen a qualificar-se de sistema d’equipaments i dotacions, serveis tècnics i sociocultural. L’ús d’equipament serà el principal i es podrà complementar amb bar restaurant, petit comerç i similars.

Per aconseguir-ho, la Comissió ha aprovat el canvi de qualificació d’uns terrenys contigus, de 418 m2, situats a l’encreuament del carrer Àngel Guimerà i el Passeig Migdia, de residencial a equipament comunitari d’ús sanitari. En aquesta ubicació es podrà construir un edifici de planta baixa més dues plantes d’alçada.

Nous usos a l’àmbit del far de Roses

D’altra banda, la Comissió ha aprovat una modificació puntual del planejament municipal de Roses que permetrà rehabilitar el Far i el baluard de Sant Antoni i adequar les seves instal·lacions a un nou ús. L’àmbit d’actuació té una superfície de 4.448 m2 de sòl.