Els alcaldes demanen a Saura que els faci més cas quan reclamen més mossos en casos com el de Salt

Bustos ha reiterat el discurs que va portar a terme a Salt aquest dimecres amb Iolanda Pineda

'L'alcalde ha de ser escoltat d'una manera diferent i no només presidir la Junta de Seguretat Local', ha indicat Bustos, que ha explicat que la primera decisió que han pres aquest divendres els alcaldes catalans és precisament traslladar el seu suport a l'alcaldessa de Salt i al seu municipi, perquè s'han viscut 'moments tensos i complexos'. Deixant clar que els ajuntaments no volen les competències dels Mossos d'Esquadra i que no volen criticar en cap cas la gestió de la Conselleria d'Interior, Bustos ha defensat que un alcalde 'ha de tenir la capacitat per decidir i prioritzar els serveis de seguretat', i aquí els Mossos són claus.

'No es pot assumir que quan un alcalde o una alcaldessa truca demanant major presència o intervenció policial la resposta sigui 'no disposem d'efectius', ha exemplificat el també alcalde de Sabadell, que ha afegit que no reivindiquen més efectius de Mossos, sinó atendre les prioritats. Ha destacat que és el Govern i el conseller els que saben si cal o no incrementar el numero d'agents, però els ajuntaments sí han de tenir un 'nivell superior' de capacitat per decidir si un municipi s'ha de reforçar policialment. Així, al seu parer, el sistema de funcionament actual és 'clarament millorable', i això passa perquè els alcaldes siguin tinguts més en compte.

En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de Martorell i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, que ha demanat que quan un alcalde demana ajuda per uns fets excepcionals 'se l'atengui'. És evident, ha dit, que quanta més policia uniformada hi hagi al carrer més augmenta la sensació de seguretat, però ha opinat que les plantilles de policia local 'estan ben dotades en línies generals'.

La resolució que ha aprovat la Comissió Municipalista demana la implicació de totes les administracions en temes de seguretat. 'Els municipis necessitem disposar dels efectius policials necessaris per tal de garantir la convivència i el civisme', indica. Per això, reclamen 'enfortir la coordinació de les diferents forces de seguretat i la cooperació entre policies, fiscalia i judicatura'. També calen, al seu parer, reformes dins del sistema judicial per 'potenciar la proximitat i l'eficiència de la justícia', com poden ser l'especialització de jutjats, els jutjats de faltes o el registre de faltes.

Contra la multireincidència

Però a més, els alcaldes han acordat demanar al Parlament i a les Corts que legislin per tipificar aquelles conductes que generen problemes de convivència a l'espai públic, especialment en el tema de la multireincidència, que genera un 'fort sentiment d'inseguretat' entre els veïns i una 'intolerable sensació d'impunitat' entre els infractors. El procés de modificació del Codi Penal iniciat al Congrés 'ha de ser l'oportunitat per fer efectives les penes per multireincidència, per posar de manifest la necessitat d'agilitzar l'execució d'aquestes i per emprendre mesures contundents per millorar l'organització judicial', conclou la resolució.

Els alcaldes han aprovat també un document sobre pacte contra la crisi, on donen suport a l'acord del Parlament per celebrar una cimera d'actualització de l'Acord Estratègic i on reiteren una vegada més la seva demanda als governs de l'estat i de la Generalitat perquè 'urgentment acordin amb el món local i aprovin seguidament les lleis de finançament municipal que els correspon competencialment, sense les quals la situació financera de molts ajuntaments pot ser insostenible'.

'Perquè hi hagi convivència hi ha d'haver més recursos', ha advertit Esteve. Bustos ha apuntat que, a més d'aquesta petició, els alcaldes també demanen que no se'ls ajustin a la baixa els recursos que actualment ja estant rebent, i menys en temps de crisi.
  • El president de la FMC demana que els alcaldes siguin tinguts més en compte quan demanen més mossos en casos com el de Salt