Detonen una mina de la Segona Guerra Mundial de 150 kg a la badia de Roses

Un bussejador van localitzar l'explosiu a la zona del far, just a sota del Castell de la Trinitat

La Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada han detonat aquest divendres al migdia una mina orinque d'origen alemany i de 150 kg a la badia de Roses (Alt Empordà).

Un bussejador del Centre d'Immersions de Roses va localitzar l'artefacte a la zona del Far, just a sota del Castell de la Trinitat, aquest dijous i va donar l'alerta.

Fins al municipi s'hi van desplaçar efectius d'aquesta unitat procedents de Cartagena.

La detonació s'ha produït quan passaven pocs minuts de la una del migdia després de diverses hores de preparació Els experts de l'Armada creuen que l'artefacte data d'entre els anys 30 i 40 i que podria ser de la Segona Guerra Mundial.

La previsió era que la detonació no fos perceptible però, finalment, ha acabat aixecant una columna d'aigua visible des de diversos metres. Una hora abans, i per facilitar les tasques dels artificiers, s'ha tallat el trànsit a la carretera que condueix fins a Canyelles.

Saura ha explicat que la mina és d'origen alemany i que dataria d'entre els anys 30 i 40. El tinent de l'Armada ha explicat també que podria datar de la Segona Guerra Mundial i que, probablement, hauria estat durant molts anys enterrada sota el mar. L'artefacte, de 150 kg d'hexolita, tenia sis detonadors.

L'avís d'un bussejador

Va ser un bussejador del Centre d'Immersions de Roses qui va localitzar l'artefacte a uns vint metres de profunditat i va donar l'alerta. Immediatament es va avisar el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

Els efectius d'aquest unitat es van desplaçar a la zona, a uns 200 metres mar endins davant del Far de Roses i van comprovar la presència de la mina. Posteriorment, es activar la Unitat de Bussejadors de l'Armada, especialistes en la neutralització d'aquest tipus d'artefactes.