Els alcaldes i alcaldesses dels municipis de menys de 2.000 habitants s'han reunit telemàticament aquesta tarda, conjuntament amb el president del Consell Comarcal del Baix EmpordàJoan Manel Loureiro, i en representació dels Mossos d’Esquadra el cap de l’Àrea Bàsica Policial de la Bisbal d’Empordà, Martí Pons.
S’han tractat diferents temàtiques com són les normatives de sorolls, festes i molèsties en general; les ocupacions il·legals d’habitatges; la seguretat ciutadana; i les ofertes d’ocupació de terreny agrícola per fer-hi plantes d’energia fotovoltaica.
Normatives de sorolls, festes i molèsties en general
Aquests petits municipis al llarg de l’estiu s’han trobat amb diferents problemàtiques com molèsties als veïns ocasionades per festes privades, gossos o d’altres fets. En aquests casos, tenint en compte que aquests petits municipis no disposen de Policia Local, els Mossos s’hi desplaçaven i obrien una acta que sovint no servia per aturar la font de la molèstia. El representant de Mossos d’Esquadra, Martí Pons, ha demanat que els municipis preparin una normativa bàsica per poder-la utilitzar en els serveis d’aquestes queixes.
Jurídicament s’ha parlat de la importància de la regulació mitjançant ordenances de convivència ciutadana. Aquestes ordenances ofereixen un precepte normatiu per ajudar a la policia a aixecar un atestat per tal que les queixes no quedin només en paper mullat.
Les principals molèsties estan relacionades amb la tinença d’animals domèstics o celebracions de festes particulars. El Consell Comarcal ha posat a l’abast dels municipis una ordenança oberta i una segona que desenvolupa l’anterior que permet la regulació de la utilització de rius, fonts i d’altres espais.
Aquestes ordenances permetran l’actuació fonamentada i justificada per poder intervenir amb més contundència si s’escau.
Aquests documents que facilita el Consell Comarcal són una base que després poden adaptar-se i modificar-se a la realitat de cada municipi mitjançant decret o aprovació. Les ordenances, que s’enviaran a Mossos, serviran per poder tenir cura de que es compleixi la normativa.
Per a Martí Pons “aquests decrets d’alcaldia són indispensables per a nosaltres, per poder tenir una normativa que ens empari a l’hora de dir el que es pot i el que no es pot fer”.
Ocupacions d’habitatges
També s’ha abordat la problemàtica de les ocupacions. Pons ha recordat que per poder actuar primer de tot cal una denúncia per part del propietari que ha de demostrar la propietat. També ha explicat que fins ara la problemàtica dels ocupes només es podia desenvolupar de manera civil o penal, però tal i com ha explicat Pons, gràcies a un decret de fiscalia, si l’ocupació es produeix al primer domicili o 2a residència l’actuació s’efectuarà en les properes 24 hores màxim. En el cas de bancs o empreses s’ha d’acabar d’articular l’actuació pel que encara no està definida.
Seguretat ciutadana
Ja es pot tirar endavant la instal·lació de càmeres de lectura de matrícules per aquells municipis que hi estiguin interessats.
Aquest és un projecte en marxa des del Departament d’Interior per posar càmeres en municipis que no tenen Policies Locals. Ja s’ha començat a treballar en municipis com Vall-llobrega o Torrent.
Aquestes càmeres només són per llegir matrícules i ajuden als Mossos d’Esquadra a treure conclusions quant a fets delictius. També avisen als cossos de seguretat quan un cotxe delictiu registrat passa per algun punt on hi ha una càmera instal·lada. Si algun municipi hi està interessat només cal que avisi als Mossos d’Esquadra que els indicarà com procedir.
Un cop aprovat el pressupost i la instal·lació cal una certificació que les càmeres funcionen correctament i una verificació que les càmeres tenen un 95% d’encert per poder-les legalitzar adequadament a la Generalitat.
Ofertes d’ocupació de terreny agrícola per fer-hi plantes d’energia fotovoltaica
Moltes empreses ofereixen la possibilitat d’instal·lar plaques solars i altres equipaments d’energia renovable en espais agrícoles. El problema és que cada vegada hi ha menys explotacions agrícoles, el que suposa una menor producció d’aliments de proximitat en pro del creixement de la producció d’energies renovables que sovint són per poblacions llunyanes.
S’ha argumentat que cal apostar per la suficiència energètica dels municipis, apostant per energies sostenibles que poden instal·lar-se a les teulades d’edificis o en d’altres equipaments, defugint de les grans extensions de terreny. També s’ha arribat a la conclusió que una bona iniciativa són les produccions de consum autocomunitari, sobretot en pobles petits.
Amb tot s’ha recomanat no fer cas de les especulacions de borsa que busquen grans extensions de terreny i que paguen molts diners propietaris dels camps per cedir-los l’espai.
S’ha abordat aquesta problemàtica per poder-la posar sobre la taula i fer que els diferents alcaldes i alcaldesses, també el Consell Comarcal, estiguin al corrent de la situació i se'n vigili l’evolució.
Pel president Joan Manel Loureiro “aquesta reunió era molt important, perquè els petits municipis tenen una realitat diferent i sovint necessiten una atenció determinada per abordar segons quins temes”. Ha afegit que “la trobada ha servit per informar als alcaldes i alcaldesses i oferir-los el suport del consell comarcal en temes tan preocupants com són les ocupacions o les normatives de molèsties entre d’altres”.